Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

HP zamietol ponuku Xeroxu na odkúpenie, chce však ďalej rokovať

Pohľad na sídlo Hewlett Packard v kalifornskom Palo Alte. Foto: TASR/AP

Trhová hodnota Xeroxu dosahuje 8,4 miliardy USD, v prípade HP je to približne 30 miliárd USD.

Palo Alto 18. novembra (TASR) - Akcie spoločnosti HP klesli zhruba o 5 % po tom, ako výrobca osobných počítačov zamietol ponuku firmy Xerox Holdings na svoje prevzatie.

Od 5. novembra, keď sa objavili prvé informácie o ponuke Xeroxu na prevzatie väčšieho HP za zhruba 33,5 miliardy USD (30,36 miliardy eur) v hotovosti a formou výmeny akcií, akcie firmy HP vzrástli približne o 10 % a Xeroxu o 7 %. Trhová hodnota Xeroxu dosahuje 8,4 miliardy USD, v prípade HP je to približne 30 miliárd USD.

Spoločnosť HP však v nedeľu (17. 11.) oznámila, že jej správna rada ponuku Xeroxu zamietla s tým, že ponuka je nedostatočná. Navyše, vyjadrila aj obavy z možnej "nadmernej" úrovne dlhu po prípadnom spojení. Vedenie HP na druhej strane dodalo, že si je vedomé výhod konsolidácie a "nebráni sa hľadaniu ďalších foriem prepojenia s Xeroxom".

Pre obe firmy sa situácia na trhu zhoršila, keďže veľký podiel na ich produkcii tvoria tlačiarne a s nimi súvisiace produkty. V súčasnom období však dopyt po týchto výrobkoch klesá.

Firmy si však priamo nekonkurujú. Zatiaľ čo Xerox predáva najmä veľké tlačiarne a kopírovacie stroje, HP sa sústreďuje na menšie tlačiarne a komponenty.

(1 EUR = 1,1034 USD)