Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hraničné kontroly zasahujú do činnosti firiem a obmedzujú zásobovanie

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Zatváranie hraníc spôsobuje na mnohých priechodoch kilometrové kolóny.

Berlín 5. apríla (TASR) - Ekonomické združenia vzhľadom na zavádzanie hraničných kontrol v dôsledku šírenia nového koronavírusu žiadajú zabezpečenie voľného pohybu tovaru. "Na zabezpečenie zásobovania obyvateľstva potravinami je aj počas krízy potrebné zachovať otvorené hranice v rámci Európskej únie," uviedol prezident Nemeckého združenia poľnohospodárov Joachim Rukwied. "Napriek plnému pochopeniu nevyhnutnosti obmedziť šírenie vírusu je potrebné nájsť aj iné spôsoby, než zatvárať vnútorné hranice a ohroziť tak dodávateľské reťazce."

Prezident Federácie nemeckého priemyslu (BDI) Dieter Kempf povedal: "Nekoordinované zatváranie štátnych hraníc spôsobuje významné ekonomické škody a nesmie byť trvalým riešením." Podľa prezidenta nemeckého obchodného zväzu BGA Holgera Bingmanna je z predchádzajúcich týždňov zjavné, že hraničné kontroly a obmedzenia v pohybe osôb sú súčasťou problému, a nie riešenia. "Zhoršujú krízu namiesto toho, aby situáciu zmiernili." Spolkové združenie pre medicínske technológie varuje, že voľný pohyb tovaru v rámci EÚ je nevyhnutný pre zabezpečenie zásobovania medicínskymi produktmi.

Zatváranie hraníc spôsobuje na mnohých priechodoch kilometrové kolóny, čo ohrozuje predovšetkým firmy, ktoré vyrábajú na princípe just-in-time. Tieto firmy nevytvárajú skladové zásoby komponentov, ale spoliehajú sa na dodávky podľa plánovanej potreby. Aj Brusel opakovane vyzýval krajiny, aby nebránili voľnému pohybu tovaru.