Quantcast
< sekcia Ekonomika

Hrušovský lepník má od pondelka v EÚ chránené zemepisné označenie

Na snímke v hrušovskom dvore tradičné pečenie lepníkov. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Hrušovský lepník je rôznych druhov, môže byť slaný a plnený cesnakom alebo plnený kyslou kapustou, sladký a plnený lekvárom alebo poliaty zmesou tvarohu a zemiakov.

Brusel 25. júla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok schválila nové chránené zemepisné označenie (CHZO) zo Slovenska. Schválila ho pre "hrušovský lepník", ktorý sa vyrába v Banskobystrickom kraji, informuje spravodajca TASR.

Ide o okrúhly alebo polmesiacový koláč s priemerom 25 – 35 centimetrov, pripravený z kysnutého cesta zmiešaného s chlebovým cestom a zemiakmi, ktorý môže byť plnený alebo obložený a upečený v kamennej peci.

Hrušovský lepník je rôznych druhov, môže byť slaný a plnený cesnakom alebo plnený kyslou kapustou, sladký a plnený lekvárom alebo poliaty zmesou tvarohu a zemiakov.

Vyrába sa v Banskobystrickom kraji. Pri príprave hrušovského lepníka je príprava cesta a plnky výlučne ručná. Charakteristickú vôňu a chuť získava hrušovský lepník prípravou kysnutého cesta a plnky a počas pečenia v kamennej peci.

Komisia pripomenula, že nové označenie špecificky slovenskej potraviny sa pridá do zoznamu 1588 už chránených poľnohospodárskych produktov z členských krajín EÚ a 27 doterajším chráneným produktom zo Slovenska. V roku 2022 Slovensko podalo žiadosť o zápis chráneného označenia pôvodu aj pre Bardejovský med/Med z Bardejova a pre Tokajské víno zo slovenskej oblasti.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)