Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

HSBC zaplatí 40 miliónov za ukončenie vyšetrovania vo Švajčiarsku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Banka vo svojom vyhlásení uviedla, že platba je vyrovnaním za organizačné chyby v minulosti a švajčiarske úrady ju nebudú žalovať.

Ženeva 4. júna (TASR) - Britská banka HSBC sa dohodla so švajčiarskymi úradmi, že zaplatí kompenzáciu vo výške 40 miliónov frankov (37,91 milióna eur) za ukončenie vyšetrovania jej švajčiarskej privátnej divízie, ktorá je podozrivá z prania špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra Reuters.

HSBC vo svojom vyhlásení uviedla, že platba je vyrovnaním za organizačné chyby v minulosti a švajčiarske úrady ju nebudú žalovať.

Vo februári prehľadali budovu pobočky HSBC v Ženeve vyšetrovatelia zo švajčiarskej prokuratúry. Dôvodom bolo podozrenie, že HSBC Private Bank umožňovala bohatým klientom zo zahraničia vyhýbať sa doma plateniu daní a pomáhala ukrývať peniaze pašerákom drog, dílerom zbraní a ďalším kriminálnikom, ktorí mali u nej zriadené účty.

HSBC, ktorá je najväčšou bankou v Európe, sa následne ospravedlnila klientom a investorom švajčiarskej privátnej divízie za to, že spravovala aj účty podozrivých subjektov. Banka pripustila, že kontroly a predpisy vo švajčiarskej HSBC Private Bank v období do roku 2007 nespĺňali všetky požiadavky. Ale dodala, že odvtedy prešla aj švajčiarska pobočka transformáciou, mnohí podozriví klienti už odišli a ich účty už nespravuje.

Podľa dokumentov, ktoré poskytol bývalý zamestnanec Hervé Falciani v roku 2008 francúzskym daňovým úradom, si vyše 100.000 právnických aj fyzických osôb z približne 200 krajín sveta v banke ukrylo vyše 100 miliárd amerických dolárov (88,36 miliardy eur).

(1 EUR = 1,0551 CHF; 1 EUR = 1,1317 USD)