Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Huawei odložil uvedenie notebooku na trh pre reštrikcie zo strany USA

Na archívnej snímke profil finančnej riaditeľky čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei Meng Wan-čou. Foto: TASR/AP

Huawei, druhý najväčší výrobca smartfónov na svete, má relatívne malú divíziu osobných počítačov. Vyrába tri notebooky, z ktorých prvý debutoval v roku 2016.

Hongkong 12. júna (TASR) - Čínsky koncern Huawei Technologies odložil uvedenie nového notebooku na trh a pozastavil produkciu v divízii osobných počítačov pre reštrikcie pri nákupe komponentov v USA. Uviedol to zdroj oboznámený s touto záležitosťou, ktorý nechcel byť menovaný.

Tento krok je prvým hmatateľným dôkazom o zhoršení situácie spoločnosti Huawei po tom, ako americké ministerstvo obchodu v máji zaradilo Huawei na čierny zoznam firiem, ktorým nesmú podniky v USA predávať kľúčové komponenty bez špeciálneho povolenia.

Huawei, druhý najväčší výrobca smartfónov na svete, má relatívne malú divíziu osobných počítačov. Vyrába tri notebooky, z ktorých prvý debutoval v roku 2016. Jeho počítače sú však závislé od operačného systému Microsoft a čipov od spoločnosti Intel Corp.

USA obviňujú Huawei, že v jeho zariadeniach sú "zadné vrátka", ktoré umožňujú špionážnym agentúram v Číne prístup k citlivým údajom. Washington preto podnikol kroky, aby odrezal Huawei od softvéru a polovodičov vyrobených v USA, ktoré čínska firma potrebuje na výrobu smartfónov a sieťových zariadení.