Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

HUDÁK: Nevidím zásadné prekážky v presadení nášho návrhu rozpočtu EÚ

Splnomocnenec vlády SR pre vyjednávanie únijného rozpočtu Vazil Hudák. Foto: TASR/Martin Baumann

Za dlhodobé priority považuje podporu ekonomického rastu a konkurencieschopnost. Pribudli aj nové priority - zvládanie migračnej krízy a vonkajšia i vnútorná bezpečnosť únie.

Brusel 7. septembra (TASR) - Prvé kolo rokovaní o rozpočte Európskej únie na rok 2017 nebolo jednoduché, ale zásadné rozpory, ktoré by bránili schváleniu rozpočtu do konca roka, nevidím. Po minulotýždňovom rokovaní o návrhu rozpočtu z dielne Rady Európskej únie to dnes skonštatoval splnomocnenec vlády SR pre vyjednávanie únijného rozpočtu Vazil Hudák.

Predloženie návrhu rozpočtu Európskej únie na rok 2017 je jednou z úloh slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Hudáka čaká séria rokovaní s Európskou komisiou a Európskym parlamentom, ktoré by mali viesť k dohode na spoločnej verzii rozpočtu. Tá bude predmetom novembrového zasadnutia Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, známej aj pod skratkou ECOFIN.

Za priority budúcoročného rozpočtu EÚ Hudák považuje podporu ekonomického rastu a konkurencieschopnosti, na ktoré únia kladie dôraz už niekoľko rokov. Pribudli aj nové priority - zvládanie migračnej krízy a vonkajšia i vnútorná bezpečnosť únie. Všetky priority treba zladiť s viacročným finančným rámcom, ktorý predurčuje podobu únijného rozpočtu v rokoch 2014-2020.

Medzičasom sa v únii diskutuje o budúcnosti financovania spoločenstva. V Bruseli sa dnes začala dvojdňová konferencia, na ktorej predstavitelia európskych inštitúcií diskutujú o vlastných únijných zdrojoch financií. Jednou z možností nových príjmov je spoplatnenie vstupu do EÚ prostredníctvom cestovných autorizácií ESTA, uviedol Hudák. Tento systém by podľa neho priniesol jednak financie do rozpočtu, pričom registrácia prichádzajúcich ľudí by mala prínos aj po bezpečnostnej stránke. Cestovné autorizácie ESTA v súčasnosti používajú Spojené štáty americké.

Podľa diplomatických zdrojov je však priestor na väčšiu revíziu skladby rozpočtu únie. Ten má v súčasnosti až dve tretiny prostriedkov naviazaných na poľnohospodársku a kohéznu politiku, ale zároveň musí reagovať na nové výzvy - napríklad migračnú krízu a bezpečnostné hrozby. Nová podoba únijného rozpočtu by mala byť jednou z tém stretnutia európskych špičiek na septembrovom summite v Bratislave.