Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Hugo Boss zvýšil vlani zisk o vyše pätinu, podporili ho rekordné tržby

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Tržby Hugo Boss za rok 2023 dosiahli rekordných 4,2 miliardy eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to znamená rast o 15 %.

Metzingen 7. marca (TASR) - Nemecká módna značka Hugo Boss oznámila za minulý rok rast prevádzkového zisku o viac než pätinu a tržieb o vyše desatinu, čím potvrdila predbežné údaje z polovice januára. V tomto roku však počíta s podstatne slabším rastom, keďže dopyt zákazníkov klesá a na výsledky spoločnosti vplýva aj pretrvávajúce geopolitické napätie. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Tržby Hugo Boss za rok 2023 dosiahli rekordných 4,2 miliardy eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to znamená rast o 15 %. Spoločnosť tak potvrdila svoje predbežné výsledky, ktoré zverejnila 16. januára.

Rovnako potvrdila výrazný rast zisku pred úrokmi a daňami (EBIT). Ten dosiahol 410 miliónov eur, čo znamená zvýšenie o 22 %.

Zároveň vo štvrtok oznámila výsledky čistého zisku, pričom v tomto ukazovateli prekonala očakávania. Čistý zisk za rok 2023 dosiahol 258 miliónov eur, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje rast o 23 %. Analytici pritom počítali so ziskom na úrovni 250 miliónov eur.

Na druhej strane, v tomto roku očakáva Hugo Boss slabší rast tržieb než za rok 2023. Predpokladá, že sa zvýšia o 3 % až 6 % na 4,3 miliardy až 4,45 miliardy eur. Investori dúfali v optimistickejšiu prognózu. Miernejší odhad zverejnila spoločnosť aj v prípade EBIT. Zatiaľ čo v minulom roku vzrástol o viac než pätinu, tento rok počíta Hugo Boss s rastom o 5 až 15 %.