Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

HWWI: Nemeckej ekonomike hrozí hlboká recesia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalšiu neistotu vyvolávajú hroziace embargá na ruskú ropu a plyn.

Hamburg 20. apríla (TASR) - Hamburský inštitút pre svetovú ekonomiku (HWWI) z dôvodu vojny na Ukrajine zhoršil vyhliadky nemeckej ekonomiky a varoval pred nebezpečenstvom hlbokej recesie.

Navyše, omikronový variant naďalej narušuje časti výroby a logistiky, uviedol vedecký šéf HWWI Michael Berlemann. Na začiatku roka očakávané oživenie podľa neho prerušila vojna na Ukrajine.

"Musíme konštatovať, že nemecký hrubý domáci produkt zrejme klesol aj v prvom kvartáli 2022," uviedol Berlemann. Keďže HDP si pohoršil aj v poslednom štvrťroku 2021, "podľa definície sa nachádzame v recesii".

Ďalšiu neistotu vyvolávajú hroziace embargá na ruskú ropu a plyn. "V prípade pokračujúcej vojny na Ukrajine a nárastu vzájomných sankcií hrozí nebezpečenstvo hlbokej recesie."

Navyše sa tak skoro nezmenší inflačný tlak, ktorý je podporovaný zdražovaním energií a komodít. Berlemann upozornil, že na spotrebiteľských cenách sa to prejaví s oneskorením približne troch mesiacov. "V najbližších mesiacoch budeme naďalej svedkami prudkého rastu cien finálnych výrobkov." V tejto situácii je žiadúce, aby Európska centrálna banka ukončila svoju ultra uvoľnenú menovú politiku a zabránila roztočeniu inflačnej špirály.