Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Hydinári: Pozitívom bolo, nepodporenie zákazu chovu nosníc v klietkach

Ilustrčané foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Za pozitívum označili, že v roku 2023 štát opätovne poskytol pre chovateľov hydiny finančnú podporu vo forme úľav na environmentálnych daniach (tzv. zelená nafta).

Bratislava 3. januára (TASR) - Pozitívom v roku 2023 bolo, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nepodporilo poslanecký návrh zákona o zákaze chovu nosníc v klietkovom chove v SR. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár pri hodnotení minulého roka.

"Tento právny predpis by bol nad rámec predpisov platných v EÚ a zaviedol by prísnejšie opatrenia ako sú minimálne požiadavky stanovené v právnych predpisoch EÚ a uplatňované v ostatných členských krajinách EÚ," spresnil.

Molnár ocenil, že v Národnej rade SR sa schválila legislatíva, ktorá umožnila vypracovanie schémy štátnej pomoci na zníženie odvodov zamestnávateľom v poľnohospodárstve a potravinárstve. "Výsledkom bola podpora živočíšnej výroby a potravinárskeho priemyslu, ktorá pomohla k stabilizácii cien potravín v druhom polroku 2023," zdôraznil riaditeľ ÚHS.

Za pozitívum Molnár taktiež označil, že v roku 2023 štát opätovne poskytol pre chovateľov hydiny finančnú podporu vo forme úľav na environmentálnych daniach (tzv. zelená nafta).