Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Hydinári Slovenska: Pre vysoké náklady je situácia vážna aj v chove

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo finančnom vyjadrení celkové náklady na chov nosníc vzrástli priemerne o 2,27 eura na 100 kusov vajec.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Pre vysoké náklady je situácia vážna nielen vo výkrme jatočnej hydiny, ale aj v chove nosníc a produkcii vajec. Uviedol to Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

"Nárast cien kŕmnych zmesí má nepriaznivý dosah na výrobné náklady z dôvodu, že náklady na krmivá predstavujú 50 % všetkých nákladov spojených s chovom nosníc. Celkové priemerné výrobné náklady za posledné dva roky vzrástli pre chovateľov hydiny o 35 %," spresnil.

Vo finančnom vyjadrení celkové náklady na chov nosníc podľa neho vzrástli priemerne o 2,27 eura na 100 kusov vajec. "Veľkým problémom pre producentov vajec je, že SR má druhú najnižšiu odbytovú cenu vajec v rámci celej EÚ," upozornil.

Doplnil, že rovnako nepriaznivo sa situácia vyvíja aj pre spracovateľov hydiny, ktorým výrazným spôsobom vzrástli náklady na nákup živej jatočnej hydiny, elektrickej energie, plynu, pohonných hmôt a obalových materiálov.

"Celkové priemerné výrobné náklady za posledné dva roky vzrástli pre spracovateľov hydiny o 54 %. Vo finančnom vyjadrení celkové náklady na chladené kura vzrástli priemerne o 88 centov na kilogram (kg) – z 1,66 eura/kg na 2,54 eura/kg. Veľkým ohrozením pre slovenskú produkciu je aj neustále rastúci príklon spotrebiteľov k nákupu potravín za najnižšie ceny," dodal Molnár.