Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hypotéka bez poistenia sa aktuálne neodporúča

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborník odporúča kontrolu životného poistenia aspoň raz za dva roky alebo po každej zmene, ktorá môže mať vplyv na rozsah poistného krytia a výšku poistných súm.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Hypotéka bez poistenia sa v súčasnosti neodporúča. Pre ochranu rodiny je potrebné sa pripraviť aj na nečakané životné situácie ako strata príjmu spojená s vážnymi ochoreniami či úrazmi, radí riaditeľ pre životné poistenie z finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGO.sk Patrik Szabó.

"Rast cien nehnuteľností v posledných rokoch nahráva vyššej zaúverovanosti obyvateľstva. Slováci však stále majú pomerne nízke finančné povedomie o poistení úverov aj o životnom poistení. Až 80 % ľudí, ktorí sa s našimi maklérmi stretnú, nemá adekvátne poistné krytie," uviedol Szabó.

Aby si klienti znížili úroky na hypotéke, mnohí si podľa spoločnosti v banke uzavreli poistenie schopnosti splácania úveru, takzvané bankopoistenie. To však v náročných životných situáciách dlžníkovi a jeho rodine či pozostalým nepomôže tak ako životné poistenie.

Banky klientom za zjednanie bankopoistenia väčšinou ponúknu výhodnejšiu úrokovú sadzbu a mesačnú splátku hypotéky teda zvýšia o poistenie. Bankoví pracovníci podľa spoločnosti často podcenia vyplnenie zdravotného dotazníka, aby zistili zdravotný stav klienta s hypotékou.

Životné poistenie, ktoré si klient uzavrie mimo úverovej zmluvy, zase poskytne širšie poistné krytie, poistenec si môže zvoliť vyššie poistné sumy a nastaviť si ho. "Pomôže splácať úver v prípade vážneho ochorenia, nahradí príjem počas pracovnej neschopnosti, vykryje potrebnú liečbu či rehabilitáciu po úraze alebo doplní znížený príjem v prípade invalidity či trvalých následkov. Ostáva na rozhodnutí klienta, či z poistného plnenia splatí zostatok hypotéky alebo sa sústredí na iné naliehavé výdavky, úver si ponechá a bude ho splácať ďalej z financií od poisťovne," vysvetľuje odborník.

Vo väčšine prípadov stačí uzavreté životné poistenie pred hypotékou doplniť. "Životné poistenie je flexibilný produkt a je potrebné prispôsobiť ho úverovej zaťaženosti klienta," uviedol Szabó.

"Na novších produktoch sa dajú doplniť pripoistenia, napríklad si dopoistiť hypopoistenie alebo veľké riziká. V niektorých prípadoch je vhodnejšie skombinovať staršie poistenie s novým. Poistné sa tak zvýši napríklad o desať eur mesačne, všetko, samozrejme, závisí od konkrétnej poistnej zmluvy a od situácie a potrieb klienta," radí odborník. Poistenec si môže životné poistenie nastaviť podľa aktuálnej životnej, rodinnej, finančnej situácie, zdravotného stavu alebo rizikovosti povolania.

Odborník odporúča kontrolu životného poistenia aspoň raz za dva roky alebo po každej zmene, ktorá môže mať vplyv na rozsah poistného krytia a výšku poistných súm. "Pri prerábaní starších zmlúv však treba dávať pozor na čakacie lehoty a zdravotný stav poisteného," uzavrel.