Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Hyundai Motor Group a LG Energy Solution postavia v USA továreň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Závod bude mať ročnú výrobnú kapacitu 30 gigawatthodín (GWh), čo stačí na výrobu batérií pre 300.000 elektrických vozidiel ročne, uviedli Hyundai a LG vo svojich vyhláseniach.

Atlanta 26. mája (TASR) - Juhokórejské spoločnosti Hyundai Motor Group a LG Energy Solution (LGES) postavia v Spojených štátoch továreň na batérie pre elektrické vozidlá (EV). Hodnota kombinovanej investície je 4,3 miliardy USD (4,62 miliardy eur). Oznámili to v piatok obe firmy. TASR o tom informuje na základe správ AP a Reuters.

S výstavbou závodu Hyundai-LGES v Georgii sa začne v druhej polovici tohto roka a výrobu batérií plánuje spustiť najskôr koncom roka 2025.

Závod bude mať ročnú výrobnú kapacitu 30 gigawatthodín (GWh), čo stačí na výrobu batérií pre 300.000 elektrických vozidiel ročne, uviedli Hyundai a LG vo svojich vyhláseniach s tým, že neskôr by mohol vyrábať batérie až pre 500.000 vozidiel ročne.

Skupina Hyundai Motor Group, ktorej patria automobilky Hyundai Motor a Kia, a LGES budú mať v spoločnom podniku rovnaký 50-percentný podiel.

Tento krok je v súlade s novými pravidlami o dotáciách a daňových úľavách pre firmy v USA. Podľa nich sa elektrické vozidlá musia montovať v Severnej Amerike a určité percento ich komponentov a materiálov musí pochádzať zo Severnej Ameriky, aby mali firmy nárok na stimuly.

Autá, ktoré vyrábajú Hyundai a Kia, v súčasnosti nemajú nárok na daňové úľavy.