Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Hyundai predal vlani menej než 4 milióny áut, zaostal za svojim cieľom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Decembrové výsledky výrazne ovplyvnil zahraničný trh. Predaj na ňom klesol o 13 % na 268.130 vozidiel, pod čo sa čiastočne podpísali nové protipandemické opatrenia po nástupe nového variantu.

Soul 3. januára (TASR) - Juhokórejská automobilka Hyundai predala v minulom roku necelé 4 milióny vozidiel. Napriek rastu oproti roku 2020 zaostala za svojím cieľom, ktorý, navyše, koncom roka upravila smerom nadol.

Automobilka v pondelok informovala, že v roku 2021 predala vo svete 3,89 milióna vozidiel. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje mierny rast, keď v roku 2020 predala 3,74 milióna vozidiel.

Firma však zaostala za svojím celoročným cieľom, ktorý oznámila v októbri a ktorý predstavoval 4 milióny áut. Ako uviedla agentúra Reuters, na túto hodnotu svoj cieľ upravila z pôvodnej prognózy na rok 2021 na úrovni 4,16 milióna predaných áut. Automobilka pôvodnú prognózu zredukovala v reakcii na pokračujúce problémy v dodávkach čipov. V tomto roku si Hyundai stanovil predaj na úrovni 4,32 milióna vozidiel.

Za december minulého roka predal Hyundai celosvetovo 334.242 áut, informovala juhokórejská agentúra Jonhap. Medziročne to predstavuje pokles o 11 %.

Decembrové výsledky výrazne ovplyvnil zahraničný trh. Predaj na ňom klesol o 13 % na 268.130 vozidiel, pod čo sa čiastočne podpísali nové protipandemické opatrenia po nástupe nového variantu koronavírusu omikron.

Predaj klesol aj na domácom trhu, avšak miernejšie. Na ňom firma Hyundai predala v decembri 66.112 vozidiel, čo znamená pokles o 3,5 %. Vývoj na domácom trhu ovplyvňoval najmä nedostatok čipov.