Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Korčok: Dohodou o Nord Stream 2 sa potvrdzuje význam Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Baumann

Od USA a Nemecka naďalej očakáva, že vynaloží vplyv pre zachovanie tranzitu dostatočného množstva plynu cez Ukrajinu aj do budúcnosti.

Bratislava 22. júla (TASR) – Spoločnou dohodou USA a Nemecka v prípade plynovodu Nord Stream 2 sa potvrdzuje strategický význam Ukrajiny pre bezpečnosť Slovenska a celej Európy. Povedal to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). TASR o tom vo štvrtok informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Šéf slovenskej diplomacie ocenil silnú podporu Nemecka a Spojených štátov teritoriálnej integrite Ukrajiny a avizované kroky, ktoré majú garantovať energetickú bezpečnosť strednej a východnej Európy.

„Táto dohoda predstavuje dôležitý záväzok a politický signál zo strany Spojených štátov a Nemecka pri obnove transatlantickej spolupráce, ktorá je zásadným bezpečnostným záujmom Slovenskej republiky," uviedol.

Od USA a Nemecka naďalej očakáva, že vynaloží vplyv pre zachovanie tranzitu dostatočného množstva plynu cez Ukrajinu aj do budúcnosti. „Toto je výzva pre najbližšie obdobie v rokovaniach s Ruskom, aby sa tak naplnil jeden z kľúčových cieľov dohody, ktorú v stredu urobilo Nemecko so Spojenými štátmi," dodal Korčok.