Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

I. Korčok: Maďarská vláda zrušila uznesenie k nákupu pôdy

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (vpravo) prijal svojho maďarského rezortného partnera Petra Szijjártóa v utorok 5. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok toto rozhodnutie berie na vedomie a považuje to za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že ho o tom informoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Korčok toto rozhodnutie berie na vedomie a považuje to za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo obe krajiny robia vo svojich vzájomných vzťahoch.

"Pred malou chvíľou ma informoval môj maďarský kolega Péter Szijjártó, že vláda Maďarskej republiky sa rozhodla na podnet slovenskej strany zrušiť uznesenie o nákupe pôdy v susedných krajinách. O toto som žiadal minulý týždeň počas rokovaní môjho maďarského kolegu a potvrdzujem, že včera sa o tom intenzívne rokovalo aj na úrovni premiérov a maďarský premiér Viktor Orbán dnes zaslal list predsedovi vlády SR Eduardovi Hegerovi, ktorého informoval o tomto rozhodnutí," uviedol Korčok.

Minister verí, že v dohľadnom čase dostanú odpovede od maďarského ministra zahraničných vecí a obchodu aj na ostatné otázky týkajúce sa nákupu nehnuteľností alebo programov maďarskej vlády, ktoré realizuje na Slovensku v oblasti školstva a podpory podnikateľov. "Vítam to z toho pohľadu, že viaceré veci sa vyjasňujú, a zároveň potvrdzujem záujem o to, aby sme konštruktívne hovorili aj o ďalších veciach v našich vzťahoch, ktoré sa nás týkajú," zdôraznil.