Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

I. Matovič bude v Pittsburghu rokovať o budúcnosti U. S. Steel Košice

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Dano Veselský

Americký závod patrí medzi kľúčových zamestnávateľov na východnom Slovensku.

Bratislava 12. mája (TASR) – Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu odletel do amerického Pittsburghu, kde bude rokovať s najvyšším vedením oceliarskeho koncernu U. S. Steel o budúcnosti železiarní U. S. Steel Košice. Rokovania sa dotknú prechodu na nízkouhlíkovú ekonomiku, zníženia emisií skleníkových plynov v priemysle, ale aj Plánu obnovy a odolnosti SR, informoval tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Minister financií odletel do USA na pozvanie spoločnosti U. S. Steel, adresované predsedovi vlády SR a ministrovi financií SR. Rokovanie nadväzuje na predchádzajúce stretnutia s vedením spoločnosti U. S. Steel.

Americký závod patrí medzi kľúčových zamestnávateľov na východnom Slovensku. Matovič, štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek, generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy MF SR Lívia Vašáková a zástupca Útvaru hodnoty za peniaze Juraj Mach sa stretnú s hlavnými predstaviteľmi spoločnosti U. S. Steel a tiež s výkonným riaditeľom Davidom Burrittom.

„V USA nás čakajú dôležité rokovania s najvyššími predstaviteľmi U. S. Steel, ktorým patrí aj závod v Košiciach. Budeme hovoriť aj o pláne obnovy a o projektoch, ktoré sú jeho súčasťou. Takéto osobné rokovania sú mimoriadne dôležité a zvlášť s jedným z našich najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Dobrou spoluprácou medzi firmami a štátom vznikne významné partnerstvo, vďaka ktorému dokážeme najlepšie splniť envirociele, ktoré sme si stanovili,“ povedal Matovič.

Z dôvodu znižovania emisií musia aj slovenské fabriky, ktoré patria medzi najväčších znečisťovateľov, investovať do nových výrobných technológií. Na dekarbonizáciu je možné využiť viaceré európske finančné zdroje. Nedávno vládou schválený slovenský plán obnovy počíta pri dekarbonizácii priemyslu so sumou takmer 363 miliónov eur.