Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

I. Matovič: Firmám pomôžeme pre obštrukcie SaS až od decembra

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

K cenám energií by sa mala koalícia stretnúť ešte v nedeľu večer a riešiť by mala spôsob pomoci.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Začiatok pomoci firmám s vysokými cenami energií sa pre blokovanie parlamentu opozičnou stranou SaS oneskorí z pôvodne plánovaného novembra až na december. V nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO). Predseda finančného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Viskupič (SaS) kritiku odmietol. Plán pomoci firmám by mala vláda predstaviť sociálnym partnerom na pondelňajšom rokovaní tripartity.

"Práve kvôli tomu, že SaS v podstate dva týždne blokovala prijatie rozpočtu, ktorým sme mohli následne spustiť pomoc pre firmy, tak zrejme nestihneme pomôcť podnikom už od 1. novembra. Predpokladám, že pomoc bude až od 1. decembra," povedal Matovič. Zablokovanie parlamentu opozíciou, vrátane SaS, pri schvaľovaní zmeny štátneho rozpočtu na tento rok bola podľa ministra šikana a dokazovanie si, že vláda nemá v parlamente väčšinu.

Viskupič oponoval, že vláda mohla zmeniť návrh rozpočtu do súčasnej podoby počas jedného dňa a nemusela sa ho snažiť opakovane schvaľovať. Spresnenie účelu výdavkov, ktoré nakoniec SaS v novele zákona presadila, podľa neho privítal napríklad aj minister hospodárstva Karel Hirman.

Aké ceny energií môžu očakávať v budúcom roku domácnosti a firmy na Slovensku, Matovič nechcel spresniť. Porovnal však zastropovanie cien silovej elektriny v Česku a na Slovensku, kde by mala na základe memoranda so Slovenskými elektrárňami cena silovej elektriny zostať na aktuálnej úrovni okolo 61 eur za megawatthodinu, pričom v Česku by mala byť podľa ministra trojnásobná.

Obaja politici sa zhodli, že použitie zákona, ktorý umožňuje znárodnenie na Slovensku vyrobenej elektriny, by malo dôsledky. Podľa Viskupiča ide o zbraň, ktorú je dobré mať, no nie je dobré ju použiť. Matovič potvrdil, že znárodnenie elektriny by nebolo v súlade s aktuálne platným právom EÚ.

K cenám energií by sa mala koalícia stretnúť ešte v nedeľu večer a riešiť by mala spôsob pomoci. V hre sú okrem dotácií, ktoré by znížili ceny pre konečného spotrebiteľa, aj spätné úhrady časti zvýšených nákladov napríklad energošekmi. Matovič sa prikláňa skôr k prvému variantu, ktorý obmedzuje rast inflácie.

Minister odmietol požadované zníženie dane z pridanej hodnoty pre gastro prevádzky na desať percent. Tento model by podľa neho pomohol viac bohatým ľuďom. Presadzuje naopak vracanie 20 % hodnoty tržieb z bločkov z gastoprevádzok. To podľa neho zvýši záujem aj tržby týchto zariadení a navyše ukáže štátu ich reálne obraty. Viskupič oponoval, že tento návrh neúmerne zvýši náklad štátu a počet štátnych zamestnancov, ktorí budú časti tržieb vracať.