Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

I. Matovič: Ohlásená trvalá pomoc rodinám nezvýši deficit rozpočtu

Na snímke sprava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek počas tlačovej konferencie ohľadne výberu DPH za rok 2021 v Bratislave v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister financií upozornil, že zverejnené výsledky štátneho dlhu za minulý rok treba interpretovať aj z pohľadu čistého dlhu Slovenska.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Zvýšenie rodinných prídavkov, daňového bonusu ani voľnočasové poukazy nezvýšia deficit rozpočtu verejných financií. I keď štátu v budúcom roku na tieto dávky narastú výdavky o približne jednu miliardu eur, bude ich kompenzovať úsporami a novými trvalými príjmami. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO). Hrubý dlh Slovenska sa vlani vyšplhal na rekordných 61 miliárd eur alebo 63 % hrubého domáceho produktu (HDP).

"Sme mimoriadne zodpovední voči vereným financiám, lebo všetky trvalé výdavky, ktoré takto navyše vzniknú, budú kryté trvalými úsporami na strane štátu a trvalými novými príjmami," povedal Matovič. Minister doplnil, že by malo ísť o vyššie zdanenie približne stovky regulovaných firiem. I keď sa na tento krok doteraz nepodarilo získať súhlas koaličnej strany SaS, Matovič napriek tomu verí, že príslušnú legislatívu Národná rada SR schváli.

Minister financií upozornil, že zverejnené výsledky štátneho dlhu za minulý rok treba interpretovať aj z pohľadu čistého dlhu Slovenska. Ten je výrazne nižší, pretože vláda mala na konci minulého roka hotovostný zostatok vo výške približne desať miliárd eur. "Vedeli sme, že budeme splácať dlhy, vedeli sme, že bude doba ťažká, báli sme sa, že budú vyššie úroky, takže o desať miliárd eur treba ten hrubý dlh znížiť a potom je ten pohľad omnoho lepší," povedal Matovič.