Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Matovič: Premiérovi stúpne plat zo 4895 eur na 9572 eur, teda o 96 %

Na snímke poslanec NRSR Igor Matovič. Foto: TASR Jaroslav Novák

Z návrhu Fica, ktorý v utorok schválila vláda, vyplýva, že paušálne náhrady členov vlády sa budú určovať novým spôsobom.

Bratislava 6. februára (TASR) - Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) sa prilepší plat o 96 %. Stúpne mu zo 4895 eur na 9572 eur, vyčíslil na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

"Zvýšiť sebe samému takmer o 100 % plat, takého premiéra nenájdete nikde v Európe," povedal Matovič. Pripomenul pritom nesplnené predvolebné sľuby súčasnej vlády, akými sú napríklad lacnejšie potraviny či energie.

Július Jakab (hnutie Slovensko), ktorý je vo Výbore NR SR pre financie a rozpočet, uviedol, že radový minister bude dostávať na účet 7261 eur v čistom, podpredseda vlády 8106 eur v čistom a predseda vlády 9572 eur v čistom.

Poslanci hnutia Slovensko zároveň kritizovali spôsob, akým vláda zvýšila platy členov vlády, a to prostredníctvom paušálnych náhrad. Tie dostávajú navyše k svojmu platu. Veronika Remišová (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ) povedala, že vláda zvyšovanie paušálnych náhrad urobila prefíkaným spôsobom, pretože sa z nich neplatia dane ani odvody. Obišla tak ústavný zákon.

Postup vlády kritizuje aj predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. "To, ako Fico zvyšuje plat sebe a ministrom prostredníctvom paušálnych náhrad, je hulvátstvo a obchádzanie zákona. Nie sme populisti a nebudeme kritizovať výšku. Naozaj je nesprávne, aby poslanci zarábali viac než členovia vlády alebo premiér," vyjadril sa Šimečka s tým, že vláda musí hlavne rešpektovať zákony. Ficovi podľa Šimečku záleží len na "vlastných ľuďoch".

"Vláda plne rešpektuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Zároveň však chce naplniť účel zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, v ktorom sa pri platovom ohodnotení člena vlády zvýrazňuje jeho vyššia miera politickej a právnej zodpovednosti v porovnaní s poslancom NR SR," vysvetlil kabinet s tým, že to považuje za dočasné riešenie odmeňovania členov vlády.

Z návrhu Fica, ktorý v utorok schválila vláda, vyplýva, že paušálne náhrady členov vlády sa budú určovať novým spôsobom. Kým v minulosti boli stanovené pevnou sumou, po novom sa budú odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Predseda vlády bude poberať paušálnu náhradu vo výške 4,5-násobku, podpredseda vlády získa 3,5-násobok a minister 3,1-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve SR.