Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

I. Matovič: S opatreniami predstavujeme aj náš plán „Prvá pomoc+“

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémach v súvislosti s ochorením Covid-19 po 43. rokovaní vlády SR v Bratislave 14. októbra 2020. S opatreniami, ktoré obmedzia šírenie nového koronavírusu, ale aj normálne pracovné fungovanie desiatok tisíc ľudí, predstavuje vláda aj ďalší plán pomoci, tzv. Prvú pomoc+. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), v druhej vlne musí niesť štát väčšie bremeno.

Bratislava 14. októbra (TASR) – S opatreniami, ktoré obmedzia šírenie nového koronavírusu, ale aj normálne pracovné fungovanie desiatok tisíc ľudí, predstavuje vláda aj ďalší plán pomoci, takzvanú Prvú pomoc+. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽANO) v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s niekoľkými ministrami kabinetu. Súčasťou pomoci je napríklad aj covidový príplatok.

Ako zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), v druhej vlne musí niesť štát väčšie bremeno. Zvýši sa podpora štátu, ako pri zamestnancoch, tak aj pri podnikateľoch. Pomoc budú môcť žiadať už na obdobie od 1. októbra.



Ako špecifikoval Krajniak, kým v prvej vlne niesol štát bremeno približne zo 60-percentného podielu, zamestnávatelia z 20 a ľudia takisto z 20-percentnej časti, v druhej vlne bude štát zaťažený viac. "V opatrení číslo 1, ktoré platí pre tých prevádzkovateľov, zamestnávateľov alebo podnikateľov, ktorí boli 'zavretí zo zákona', zvyšujeme pomoc z 80 % hrubej mzdy - tak ako to platilo doteraz – na 80 % celkovej ceny práce," vysvetlil Krajniak s tým, že štát tým pádom preplatí zamestnávateľovi aj časť odvodov za zamestnávateľa, aby mohol udržať každé pracovné miesto, ktoré sa bude dať.

"V opatrení 3A – tzv. kurzarbeit – zvyšujeme limit mesačného čerpania na 1100 eur a znovu to bude vypočítavané z celkovej ceny práce," dodal Krajniak.

V rámci pomoci pri poklese tržieb sa všetko vynásobilo koeficientom 1,5. To znamená, že podnikatelia pri poklese tržieb od 20 % dostanú namiesto 180 eur z jari 270 eur na zamestnanca. Pri poklese tržieb od 40 % sa pomoc zvyšuje z 300 eur na 450 eur, pri poklese od 60 % z pôvodných 420 eur na 630 eur a pri poklese tržieb od 80 % a viac bude pomoc vo výške 810 eur na zamestnanca, namiesto 540 eur.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémach v súvislosti s ochorením Covid-19 po 43. rokovaní vlády SR v Bratislave 14. októbra 2020. S opatreniami, ktoré obmedzia šírenie nového koronavírusu, ale aj normálne pracovné fungovanie desiatok tisíc ľudí, predstavuje vláda aj ďalší plán pomoci, tzv. Prvú pomoc+.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Ako ilustroval Krajniak na konkrétnom príklade, maloobchodná sieť so 100 zamestnancami podľa opatrenia kurzarbeit môže dostať namiesto 88.000 eur 110.000 eur (výpočet na základe priemernej mzdy, pozn. TASR). "Čo sa týka poklesu tržieb o 85 %, ideme z 54.000 eur na 81.000 eur," dodal minister. Rovnaké pravidlo platí aj pre SZČO, pri poklese tržieb bude maximálna pomoc 810 eur.

Žiadosti o pomoc zverejní ministerstvo na stránke pomahameludom.sk a ľudia ich budú môcť posielať od začiatku novembra. "Rovnako by som chcel oznámiť, že to účinné obdobie, od ktorého budeme posudzovať, či niekto zamestnanca má, alebo či niekto má živnostenský list, meníme v tejto schéme na 2. septembra," poznamenal minister. Ako doplnil, tí, ktorí už doteraz pomoc dostávali, podpíšu dodatok a na základe neho budú dostávať vyššiu sumu. Ak niekto bude žiadať prvýkrát, tak to bude potrebné urobiť cez elektronickú schránku.

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémach v súvislosti s ochorením Covid-19 po 43. rokovaní vlády SR v Bratislave 14. októbra 2020. S opatreniami, ktoré obmedzia šírenie nového koronavírusu, ale aj normálne pracovné fungovanie desiatok tisíc ľudí, predstavuje vláda aj ďalší plán pomoci, tzv. Prvú pomoc+.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Ako doplnil minister Krajniak, jednotlivé schémy pomoci – či už Prvú pomoc+, pomoc pre kultúru a pre cestovný ruch – je možné kombinovať. Ako dodal premiér, napríklad prevádzkovateľ zatvorenej reštaurácie si môže uplatniť príspevok 80 % celkovej ceny práce na zamestnanca, 10 % z poklesu tržieb zo schémy podpory cestovného ruchu a takisto aj kompenzáciu za nájom.

"Ak by teraz pre podnikateľov prišla druhá rana bez pomoci, nemuseli by to zvládnuť, tak sme sľúbili, že rovno začneme pracovať na kompenzačných opatreniach,“ uviedol premiér. Upozornil aj na nový covidový príplatok. Zamestnanci, ktorí sa novým koronavírusom nakazia v práci, dostanú preplatenú PN približne vo výške plnej čistej mzdy.

Štát má podľa slov premiéra poskytnúť pomocnú ruku postihnutým sektorom, pričom mesačné čerpanie pomoci má byť vo výške približne 200 miliónov eur. Pomoc sa teda oproti jari zvyšuje o 50 %.