Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

I. Visco: Nové kroky Európskej centrálnej banky sú dostatočné

Ignazio Visco, archívna snímka. Foto: TASR/AP

ECB je však pripravená urobiť aj viac, ak by to bolo potrebné.

Rím 23. marca (TASR) - Najnovšie opatrenia prijaté Európskou centrálnou bankou (ECB) v reakcii na problémy Európy v dôsledku šíriaceho sa nového koronavírusu sú dostatočné a efektívne. ECB je však pripravená urobiť aj viac, ak by to bolo potrebné. Povedal to člen Rady guvernérov ECB Ignazio Visco.

"Balík opatrení zo strany ECB bol efektívny, čo sa odrazilo na zmiernení napätia. Sme presvedčení, že tieto opatrenia boli dostatočné, ak by to však bolo potrebné, sme pripravení pristúpiť k ďalším," povedal Visco pre taliansky dennník La Stampa.

Ako dodal, ECB by mohla zvýšiť objem mimoriadneho programu nákupu aktív (PEPP), ktorý oznámila koncom minulého týždňa. Okrem zvýšenia objemu je zároveň pripravená aj na prípadnú zmenu skladby nakupovaných aktív či dĺžku trvania programu.

ECB po neplánovanej schôdzke Rady guvernérov, ktorá sa uskutočnila 18. marca vo večerných hodinách, oznámila mimoriadny program nákupu aktív v hodnote 750 miliárd eur. Núdzový program s názvom Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) bude dočasný, minimálne však bude trvať do konca tohto roka. Program sa bude týkať vládnych aj firemných dlhopisov a prvýkrát aj dlhopisov gréckej vlády. To doteraz neplatilo, keďže Grécko má nízky rating.