Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

ICC zakázal Gazpromu pokračovať v právnom spore proti ČEZ v Rusku

Na archívnej snímke sídlo ruského štátneho energetického gigantu Gazprom. Foto: TASR/AP

Firma ČEZ vo štvrtok (23. 5.) oznámila, že tribunál ICC vyhovel jej žiadosti, aby sa spor medzi firmami riešil iba na pôde ICC, nie na súdoch v Rusku.

Praha/Moskva 24. mája (TASR) - Tribunál Medzinárodnej obchodnej komory (ICC) zakázal ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom pokračovať v právnom spore proti českej energetickej firme ČEZ v Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na správu českej spoločnosti.

Firma ČEZ vo štvrtok (23. 5.) oznámila, že tribunál ICC vyhovel jej žiadosti, aby sa spor medzi firmami riešil iba na pôde ICC, nie na súdoch v Rusku.

Spor medzi ČEZ a Gazpromom vypukol ešte vo februári minulého roka, keď česká spoločnosť požadovala od Gazpromu kompenzácie v hodnote zhruba 1 miliarda Kč (40,42 milióna eur), keďže Gazprom v roku 2022, v ktorom Rusko zaútočilo na Ukrajinu, nedodal dohodnutý objem plynu. Plynárenský koncern, ktorý je pod kontrolou Kremľa, však minulý mesiac podal žalobu na ČEZ a iné podniky na pôde arbitrážneho súdu v Petrohrade s cieľom dostať prípad spod ICC do Ruskej federácie.

ČEZ sa obrátil na tribunál ICC s tým, že Gazprom je viazaný arbitrážnou klauzulou, ktorú s ČEZ podpísal. Na základe tejto klauzuly sa všetky spory súvisiace s dodávkami plynu riešia na pôde Medzinárodnej obchodnej komory. Česká firma preto požiadala ICC o predbežné opatrenie a komora jej vyšla v ústrety.

"Tribunál našej požiadavke vyhovel a potvrdil, že spory medzi firmami by sa mali riešiť v rámci arbitrážneho konania ICC, nie pred ruskými súdmi," oznámil ČEZ. Gazprom sa k rozhodnutiu tribunálu ICC nevyjadril.

(1 EUR = 24,738 CZK)