Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

IEA a eurokomisia navrhli kroky na menšiu závislosť od ruských palív

Na archívnej snímke výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol počas tlačovej konferencie po rokovaní ministra hospodárstva SR Petra Žigu s rezortnými kolegami z Vyšehradskej štvorky v rámci Stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2018, 19. novembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Bežná domácnosť v EÚ by mohla ročne ušetriť v priemere takmer 500 eur, ak by dodržala dané odporúčania.

Brusel 22. apríla (TASR) - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) a Európska komisia (EK) navrhli vo štvrtok niekoľko odporúčaní pre občanov EÚ zameraných na úsporu energetických zdrojov, ktoré majú znížiť závislosť od ruských palív a pomôcť tak Ukrajine. Medzi takýmito opatreniami figuruje napríklad práca z domu, cestovanie verejnou dopravou, stlmenie kúrenia či obmedzenie využívania klimatizácie.

"Využívanie menšieho množstva energií je konkrétnym spôsobom ako pomôcť Ukrajincom - a takisto samým sebe," uviedol v tlačovom vyhlásení zverejnenom na webstránke agentúry IEA jej riaditeľ Fatih Birol. Dodal, že tieto postupy môžu "obmedziť tok peňazí do ruskej armády a pomôcť vydať sa na cestu k čistejšej a udržateľnejšej planéte".

Ak by sa odporúčanými krokmi riadili všetci občania EÚ, ušetrilo by sa množstvo ropy potrebné na naplnenie 120 ropných tankerov a toľko zemného plynu, čo by stačilo na vykúrenie takmer 20 miliónov príbytkov, uvádzajú IEA a EK.

Bežná domácnosť v EÚ by mohla ročne ušetriť v priemere takmer 500 eur, ak by dodržala dané odporúčania. Výška ušetrených zdrojov by sa však líšila od veľkosti domácnosti, lokality a tiež napríklad od prístupu k verejnej doprave.

Ak by všetci občania EÚ dodržiavali odporúčania doma i na pracovisku, dokázalo by sa ušetriť 220 miliónov barelov ropy ročne a približne 17 miliárd metrov kubických zemného plynu.

Uvedené kroky, ktorých cieľom je okrem iného znížiť množstvo emisií skleníkových plynov, predstavili riaditeľ IEA Birol a šéfka Generálneho riaditeľstva EK pre energetiku Ditte Juulová Jörgensenová počas online podujatia za okrúhlym stolom, na ktorom sa zúčastnili aj predstavitelia vlád a občianskej spoločnosti.

Návrh tiež počíta s tým, že vlády jednotlivých štátov EÚ by mohli poskytovať "finančné stimuly", ktoré by znížili cestovné náklady na vlaky a autobusy a podporili by inštaláciu solárnych panelov, zlepšili izolácie obytných budov a umožnili prechod na iné vykurovacie palivá. Zamestnávatelia by mali zase namiesto letov na krátke vzdialenosti podporovať cesty vlakmi.