Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

IEA: Čína sa oživuje nečakane rýchlo, čo podporí dopyt po rope a plyne

Na archívnej snímke výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol, 19. novembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rastúci čínsky dopyt bude mať výrazný vplyv na skvapalnený zemný plyn.

Paríž/Bengalúr 5. februára (TASR) - Z čínskej ekonomiky prichádzajú signály silnejšieho oživenia krajiny, ktoré podporí rast dopytu po rope, uviedol šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Nečakane silné oživenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky podľa Birola zrejme zvýši dopyt po rope aj plyne, pričom na Čínu by mohla pripadať približne polovica z predpokladaného nárastu globálneho dopytu po rope v tomto roku o 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

"Môže to byť ešte výraznejšie, ak čínska ekonomika expanduje silnejšie než predpokladáme," uviedol Birol v Bengalúre pred trojdňovým energetickým fórom, ktoré sa začne v pondelok (6. 2.). "Globálny dopyt po rope a LNG sa zvýši," dodal.

Rastúci čínsky dopyt bude mať výrazný vplyv na skvapalnený zemný plyn (LNG), pretože objemy, ktoré sa v súčasnosti dostávajú na trh, sú podľa údajov IEA jedny z najnižších v histórii, uviedol Birol.