Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

IEA: Investície do čistej energie stúpajú, ale stále nie sú dostatočné

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Investície do všetkých sektorov tento rok stúpnu, ale najrýchlejšie budú rásť v prípade elektriny, najmä obnoviteľných zdrojov, sietí a energetickej efektívnosti.

Paríž 22. júna (TASR) - Investície do čistej energie dosiahnu tento rok rekord, ale stále nie sú dostatočne vysoké na riešenie klimatickej krízy, pričom výdavky na uhlie rastú. Uviedla to v stredu Medzinárodná agentúra pre energiu (EIA). TASR správu prevzala z AFP.

IEA vo výročnej správe predpovedá, že globálne investície do energetiky v roku 2022 vzrastú o 8 % na 2,4 bilióna USD (2,27 bilióna eur), a to najmä vďaka investíciám do obnoviteľným zdrojov, hoci prudko stúpajúca inflácia a ruská invázia na Ukrajinu zvyšujú náklady.

Investície do všetkých sektorov tento rok stúpnu, ale najrýchlejšie budú rásť v prípade elektriny, najmä obnoviteľných zdrojov, sietí a energetickej efektívnosti.

Investície do čistej energie sa "konečne" začínajú zvyšovať, uviedla IEA, ktorá očakáva, že tento rok dosiahnu 1,4 bilióna USD, čo je viac ako polovica z celkového nárastu výdavkov na energiu, poznamenala IEA.

Od roku 2020 sa investície do čistej energie zvyšujú medziročne približne o 12 % percent. Podľa IEA je to však stále "veľmi málo na to, čo je potrebné na dosiahnutie medzinárodných klimatických cieľov". Napriek tomu to označila za "dôležitý krok správnym smerom".
Ilustračná snímka
Foto: Green Talk s.r.o.

V prvých piatich rokoch po Parížskom klimatickom pakte z roku 2015 dosiahlo totiž medziročné tempo rastu investícií do čistej energie len niečo vyše 2 %.

Tento rok však aj inflácia na celom svete prudko stúpa, keďže ruská invázia na Ukrajinu zvýšila ceny energií.

IEA odhaduje, že takmer polovicu dodatočných 200 miliárd USD kapitálových investícií do energetiky v roku 2022 "pravdepodobne pohltia vyššie náklady a neprinesú ďalšiu výrobnú kapacitu alebo úspory".

IEA upozornila tiež, že v roku 2021 vzrástli aj investície do dodávok uhlia, a to o 10 %. Motorom ich rastu boli najmä rozvíjajúce sa ekonomiky v Ázii. Podobný nárast očakáva aj v tomto roku.

(1 EUR = 1,055 USD)