Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

IEA: Rusko môže úplne zastaviť plyn, Európa sa musí pripraviť

Na archívnej snímke plynová kompresorová stanica na ropovode Jamal-Európa pri bieloruskom Nesviži. Foto: TASR/AP

Vysoká predstaviteľka Európskej komisie však uviedla, že aj keď sa Európa dočasne vráti k uhliu, tieto kroky nenarušia jej dlhodobé ciele v oblasti zmeny klímy.

Paríž 22. júna (TASR) - Rusko môže úplne prerušiť dodávky plynu do Európy, keďže sa snaží posilniť svoju politickú páku uprostred ukrajinskej krízy. Povedal to v stredu šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Európa sa podľa neho musí na to pripraviť už teraz.

"Vzhľadom na nedávne správanie sa by som nevylučoval, že Rusko bude tu a tam hľadať iné problémy a bude pokračovať v hľadaní výhovoriek pre ďalšie znižovanie dodávok plynu do Európy a možno ich dokonca úplne zastaví," uviedol Birol.

"Toto je dôvod, prečo Európa potrebuje krízové plány," vyhlásil Birol s tým, že nedávne zníženie dodávok môže byť pokusom získať politický vplyv pred zimnými mesiacmi s vyšším dopytom. Dodal pritom, že IEA nepovažuje úplné zastavenie dodávok za najpravdepodobnejší scenár.

Európska únia (EÚ) uvalila sankcie na ruskú ropu a uhlie, ale odložila zákaz dovozu plynu čiastočne pre svoju veľkú závislosť od dodávok od Moskvy. Rusko medzitým znížilo dodávky cez plynovod Nord Stream 1 len na 40 % jeho kapacity.

Viaceré štáty EÚ sa preto dočasne vracajú k výrobe elektriny z uhlia, aby sa vyrovnali so znížením dodávok ruského plynu. Napätý trh s plynom a raketový rast jeho cien odštartovali preteky o alternatívne palivá.

Podľa IEA Európa musí nahradiť ruské dodávky energie a zároveň zdvojnásobiť efektívnosť a produkciu elektriny z obnoviteľných zdrojov vrátane jadrovej energie.

Vysoká predstaviteľka Európskej komisie však uviedla, že aj keď sa Európa dočasne vráti k uhliu, tieto kroky nenarušia jej dlhodobé ciele v oblasti zmeny klímy.

"Nezákonná invázia Ruska na Ukrajinu viedla k núdzovej situácii v EÚ," povedala Elina Bardramová, úradujúca riaditeľka pre medzinárodné záležitosti a klimatické financie v Európskej komisii.

Toky ruského plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1 a dodávky cez Ukrajinu boli v stredu stabilné, ale zostali výrazne nižšie ako minulý týždeň, keďže Gazprom obmedzil transport plynu s odvolaním sa na technické problémy.

Európa sa snaží pred zimou naplniť zásobníky, aktuálne plné na 55 %, pretože sa obáva ďalšieho prerušenia dodávok plynu z Ruska, ktoré už úplne odrezalo niektorých zákazníkov.