Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

IEA: Rusko rýchlo stráca podiely na trhoch s energiami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Energetická kríza, ktorá zvýšila ľuďom po celom svete účty, tiež spôsobila prudký nárast ziskov veľkých producentov ropy.

Paríž 27. októbra (TASR) - Rusko už nikdy nebude ropnou veľmocou, tvrdí vo svojej správe Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Narušenie odvetvia v krajine sa deje "s rýchlosťou, ktorú si málokto dokázal predstaviť". TASR o tom informuje na základe správy Fortune.

Aj keď ruské rakety naďalej ničia Ukrajinu a jej infraštruktúru a nechávajú za sebou len ruiny, ruský prezident Vladimir Putin už prehral vojnu v jednej veľmi dôležitej oblasti. Ruský podiel na globálnych dodávkach energií, ktorý sa desaťročia postupne zvyšoval, drasticky klesá a zrejme už navždy, tvrdí IEA vo svojej pravidelnej výročnej analýze globálneho trhu s energiami World Energy Outlook.

IEA predkladá tri rôzne scenáre vývoja v najbližších desaťročiach v závislosti od toho, ako budú veľké krajiny dodržovať svoje záväzky v oblasti zelenej energetiky. "Ruský export fosílnych palív sa v žiadnom z týchto scenárov nevráti na úrovne z roku 2021."

IEA prognózuje, že príjmy Ruska z predaja ropy a plynu do roku 2030 padnú o viac než polovicu zo 75 miliárd USD (74,83 miliardy eur) v roku 2021 na menej než 30 miliárd USD. Keďže Európa rýchlo prechádza na dodávky z USA a Blízkeho východu, podiel Ruska na globálnych dodávkach sa bude ďalej znižovať. Ešte v minulom roku pripadalo na Rusko 20 % globálnych dodávok fosílnych palív.

Energetická kríza, ktorá zvýšila ľuďom po celom svete účty, tiež spôsobila prudký nárast ziskov veľkých producentov ropy. Päť veľkých ropných koncernov - ExxonMobil, TotalEnergies, BP, Shell a Chevron - zrejme zaznamenali v 3. kvartáli zisk 50,7 miliardy USD, čo je o niečo menej v porovnaní s rekordným predchádzajúcim štvrťrokom, odhaduje agentúra Bloomberg.

Podľa IEA aktuálna energetická kríza vyvolaná ruskou útočnou vojnou na Ukrajine zanechá hlboké následky. Tá spoločne s pandémiou ochorenia COVID-19 spustila "radikálnu reorientáciu medzinárodného obchodu s energiami". Podľa IEA "kontúry tohto nového sveta ešte nie sú presne definované, ale už neexistuje návrat k tomu, čo bolo predtým."

IEA totiž prvýkrát predpovedá, že celosvetová spotreba fosílnych palív dosiahne svoj vrchol alebo sa ustáli, tentoraz nie na základe abstraktných predpokladaných budúcich politík, ale v dôsledku už prebiehajúcich zmien. S nárastom predaja elektrických vozidiel dosiahne celosvetový dopyt po rope vrchol v polovici 20. rokov 20. storočia, teda o desať rokov skôr, ako IEA predpovedala predtým.

(1 EUR = 1,0023 USD)