Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

IEA sa obáva prudkého nárastu cien ropy v budúcom roku

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Plný účinok embarga na ruskú ropu a ropné produkty sa ešte len prejaví, uviedla IEA vo svojej správe.

Paríž 14. decembra (TASR) - Medzinárodná energetická agentúra (IEA) varuje pred možným prudkým nárastom cien ropy v budúcom roku v dôsledku sankcií proti Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Plný účinok embarga na ruskú ropu a ropné produkty sa ešte len prejaví, uviedla IEA vo svojej správe zverejnenej v stredu. Preto sa nedá vylúčiť prudký nárast cien čierneho zlata v budúcom roku.

Podľa expertov IEA by ruská produkcia mohla do konca 1. štvrťroka 2023 klesnúť o 14 %. Ak sa tieto očakávania naplnia, mohlo by to spôsobiť obrat aktuálneho trendu znižovania cien na ropnom trhu s ropou.

Aktuálny trend poklesu cien ropy trvá od začiatku novembra. Počas tohto obdobia severomorská ropná zmes Brent, ktorá je referenčným druhom pre Európu, klesla z takmer 100 USD (94,83 eura) za barel (159 litrov) na približne 80 USD/barel.

IEA v správe tiež poukázala na to, že ekonomika Číny, ktorá je veľkým spotrebiteľom ropy, zostáva prekvapivo odolná aj napriek tvrdým protipandemickým opatreniam v posledných mesiacoch. Rovnako v rýchlom raste pokračuje indická ekonomika.

IEA odhaduje, že globálna spotreba ropy sa v roku 2023 zvýši o 1,7 milióna barelov denne na 101,6 milióna barelov denne.

(1 EUR = 1,0545 USD)