Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

IEA zhoršila odhad tohtoročného dopytu po rope, prvýkrát v tomto roku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

IEA v najnovšej prognóze uviedla, že svetový dopyt po rope vzrastie tento rok o 2,2 milióna barelov denne.

Paríž 13. júla (TASR) - Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) zhoršila vyhliadky tohtoročného dopytu po rope, prvýkrát v tomto roku. Dôvodom sú makroekonomické tlaky vrátane zvyšujúcich sa úrokových sadzieb. Napriek tomu aj zhoršená prognóza predstavuje rekordnú úroveň dopytu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

IEA v najnovšej prognóze uviedla, že svetový dopyt po rope vzrastie tento rok o 2,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). V predchádzajúcom odhade z minulého mesiaca počítala organizácia s rastom tohtoročného dopytu o 2,4 milióna barelov/deň. To je prvé zhoršenie prognózy rastu dopytu v tomto roku. Aj napriek tomu však celkový dopyt by mal v roku 2023 dosiahnuť rekordnú úroveň, a to 102,1 milióna barelov denne.

Hlavný podiel na raste dopytu po rope v tomto roku, až 70 %, bude mať Čína, napriek tomu, že ekonomika nerastie tak, ako si vláda predstavovala. "Dopyt Číny po rope je stále obrovský, napriek rastu nezamestnanosti, opätovnému napätiu na trhu realít a celkovému poklesu podnikateľskej a spotrebiteľskej nálady," uviedla IEA v pravidelnej mesačnej správe o vývoji ropných trhov.

Zároveň však varovala, že "v dôsledku zložitého ekonomického prostredia sa svetový dopyt po rope začína dostávať pod tlak, v neposlednom rade pre prudké sprísňovanie menovej politiky v poslednom roku vo viacerých priemyselne rozvinutých ekonomikách". Centrálne banky v týchto ekonomikách za ostatný rok výrazne zvýšili úrokové sadzby s cieľom dostať infláciu pod kontrolu. Vysoké náklady na pôžičky však zasahujú do ekonomickej aktivity a zvyšujú riziko recesie, čo povedie k poklesu dopytu po rope.