Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

IEA zhoršila prognózy vývoja dopytu po rope pre roky 2020 a 2021

Ropné pole počas západu slnka v texaskom Falls City v piatok 24. apríla 2020. Ropný trh výrazne zasiahla koronavírusová pandémia. Foto: TASR/AP

IEA uviedla vo svojej ostro sledovanej mesačnej správe, že aktuálne počíta v tomto roku s globálnym dopytom po rope na úrovni 91,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Paríž 13. augusta (TASR) - Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA znížila svoju prognózu globálneho dopytu po rope prvýkrát za niekoľko mesiacov. Dôvodom je vysoký počet nových prípadov ochorenia COVID-19 a pretrvávajúca slabosť leteckej dopravy.

IEA uviedla vo svojej ostro sledovanej mesačnej správe, že aktuálne počíta v tomto roku s globálnym dopytom po rope na úrovni 91,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo znamená medziročný pokles o 8,1 milióna barelov denne. To je o 140.000 barelov menej, než IEA očakávala vo svojej predchádzajúcej predpovedi.

Agentúra takisto revidovala svoju prognózu na rok 2021 smerom nadol o 240.000 barelov denne na 97,1 milióna barelov denne. Hlavným dôvodom slabých vyhliadok je podľa IEA slabý dopyt leteckého sektora.

Šéf IEA Fatih Birol už skôr vyhlásil, že tento rok zrejme bude najhorším v histórii ropných trhov.

"Aktuálne údaje o mobilite signalizujú, že zotavovanie sa sploštilo v mnohých regiónoch, aj keď v Európe zatiaľ pretrváva rastový trend," uviedla IEA vo svojej aktuálnej správe.