Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

IEA:Pri zvyšovaní energetickej efektívnosti je potrebné zrýchliť tempo

Na archívnej snímke riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zvýšenie ročného pokroku v energetickej efektívnosti zo súčasných 2,2 % na viac ako 4 % do roku 2030 by mohlo viesť k rozhodujúcemu zníženiu emisií skleníkových plynov.

Versailles 7. júna (TASR) - V záujme dosiahnutia klimatických cieľov je potrebné do roku 2030 zdvojnásobiť pokrok v oblasti efektívneho využívania energií. To by umožnilo dosiahnuť cieľ obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia a zároveň zvýšiť bezpečnosť a dostupnosť dodávok energií, oznámila v stredu Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zvýšenie ročného pokroku v energetickej efektívnosti zo súčasných 2,2 % na viac ako 4 % do roku 2030 by mohlo viesť k rozhodujúcemu zníženiu emisií skleníkových plynov. Energetická účinnosť podľa IEA navyše vytvára pracovné miesta, znižuje náklady na energie a tiež závislosť krajín od dovozu fosílnych palív.

V oblasti zlepšovania efektivity pri nakladaní s energiami už vidieť silnú dynamiku, uviedol na konferencii vo Versailles riaditeľ IEA Fatih Birol.

Krajiny, na ktoré pripadá viac ako 70 % celosvetovej spotreby energie, zaviedli od začiatku globálnej energetickej krízy pred viac ako rokom nové alebo zlepšené opatrenia v oblasti energetickej efektívnosti, konštatoval Birol. Dodal, že teraz je potrebné zaradiť vyšší rýchlostný stupeň.