Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Dôvera nemeckých podnikateľov sa na začiatku roka zlepšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firmy sú optimistické najmä v súvislosti s vývojom v budúcich mesiacoch. Príslušný čiastkový index očakávaní vzrástol v januári na 95,2 bodu z 92,7 bodu v decembri.

Mníchov 25. januára (TASR) - Nálada nemeckých podnikateľov sa na začiatku tohto roka zlepšila. Podnikatelia očakávajú, že problémy súvisiace s vysoko infekčným variantom nového koronavírusu omikron sa v nasledujúcich mesiacoch budú zmierňovať. Poukázali na to výsledky prieskumu Inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo).

Index podnikateľskej dôvery Ifo vzrástol v januári na 95,7 bodu z decembrovej nahor revidovanej hodnoty 94,8 bodu. Analytici počítali s tým, že index zotrvá na decembrovej úrovni, ktorá bola pôvodne stanovená na 94,7 bodu.

Firmy sú optimistické najmä v súvislosti s vývojom v budúcich mesiacoch. Príslušný čiastkový index očakávaní vzrástol v januári na 95,2 bodu z 92,7 bodu v decembri. Analytici očakávali, že sa zvýši iba na 93 bodov.

Naopak, súčasnú situáciu hodnotia podnikatelia pesimistickejšie. Index súčasnej ekonomickej situácie dosiahol 96,1 bodu oproti decembrovej úrovni 96,9 bodu. Analytici očakávali iba mierny pokles indexu na 96,3 bodu.