Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ifo: Európa sa musí pripraviť na studenú vojnu s USA v oblasti obchodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obchodný expert Ifo uviedol, že clá USA porušujú pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Mníchov 1. júna (TASR) - Mníchovský ekonomický inštitút Ifo sa obáva eskalácie obchodného konfliktu po tom, čo USA uvalili nové clá na dovoz ocele a hliníka.

"Európa sa musí pripraviť na novú studenú vojnu s USA v oblasti obchodu," uviedol obchodný expert Ifo Gabriel Felbermayr. "Tento obchodný konflikt je ekonomické bláznovstvo, aj keď hospodárske škody budú najprv len obmedzené. Obávam sa totiž, že sme len na začiatku celého radu ďalších opatrení USA."

Clá USA porušujú pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO), kritizoval Felbermayr. Európskej únii (EÚ) odporúča vnútornú jednotu, spojenectvo s ostatnými členmi WTO a v prípade potreby hrozbu, že spoločne zasiahnu Spojené štáty na citlivom mieste. Práve pre obranu voľného obchodu musia EÚ a ďalší členovia WTO dať jasne najavo, ako budú reagovať na ďalšie porušenie obchodných pravidiel. "Pritom sa musia dostať do centra pozornosti tie oblasti ekonomiky, v ktorých Američania zarábajú veľké peniaze v zahraničí: digitálne služby."

Zdá sa, že americký prezident Donald Trump nechápe, že WTO ochraňuje aj americké záujmy. Podľa Felbermayra Trump útočí na nesprávne krajiny. Navyše, aj tak nedokáže utlmiť reálne existujúci protekcionizmus Číny. "Na to sú USA už malé, pripadá na ne už len asi 20 % výkonu globálnej ekonomiky."