Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ifo: Nálada nemeckých podnikateľov klesla výraznejšie, než sa čakalo

Na snímke z 23. júna 2022 priemyselný park Höchst na okraji nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Nemecké firmy dali v júni najavo nespokojnosť so súčasnými podmienkami a pesimistickejšie boli aj v súvislosti s očakávaniami vývoja ekonomiky v ďalších mesiacoch.

Berlín 24. júna (TASR) - Nálada nemeckých podnikateľov tento mesiac klesla, pričom pokles prekonal očakávania ekonómov. Ukázali to v piatok zverejnené výsledky prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva Ifo. Náladu v nemeckých firmách ovplyvnili rastúce ceny energií a zvyšujúce sa riziko nedostatku plynu po tom, ako Rusko výraznejšie obmedzilo dodávky. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Index podnikateľskej dôvery Ifo klesol v júni na 92,3 bodu z 93 bodov v máji, v ktorom dôvera podnikateľov nečakane vzrástla, napriek dôsledkom vojny na Ukrajine na nemeckú ekonomiku. Júnový údaj je horší aj v porovnaní s odhadmi analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí očakávali iba minimálny pokles indexu na 92,9 bodu.

Nemecké firmy dali v júni najavo nespokojnosť so súčasnými podmienkami a pesimistickejšie boli aj v súvislosti s očakávaniami vývoja ekonomiky v ďalších mesiacoch. Čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie klesol v júni z májových 99,6 bodu na 99,3 bodu a podindex očakávaní sa znížil z 86,9 na 85,8 bodu.