Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ifo znížil odhad rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 9. marca 2020. Foto: TASR/AP

Inštitút znížil svoju prognózu hospodárskeho rastu Nemecka v roku 2022 na 2,5 % z 3,1 %.

Mníchov 15. júna (TASR) - Nemecká ekonomika, najväčšia v Európe, bude tento rok pravdepodobne rásť pomalšie, než sa očakávalo pre dôsledky vojny na Ukrajine. Uviedol to v stredu renomovaný nemecký ekonomický inštitút Ifo. TASR správu prevzala z Reuters.

Inštitút znížil svoju prognózu hospodárskeho rastu Nemecka v roku 2022 na 2,5 % z 3,1 % v marcovej predpovedi a zároveň revidoval svoju prognózu inflácie na 6,8 % z predchádzajúcich 5,1 %.

"Začiatkom roka viedli vysoké ceny k strate kúpnej sily domácností a následne k poklesu spotreby tovarov," povedal ekonóm Ifo Timo Wollmershäuser.

Nemecká ekonomika v 1. štvrťroku 2022 mierne rástla vďaka silnejším investíciám, ale ruská invázia na Ukrajinu od konca februára začína mať čoraz väčší vplyv na nemeckú ekonomiku než krátko po jej začiatku.

"Ekonomická produkcia je v súčasnosti stále 1 % pod úrovňou pred pandémiou nového koronavírusu na konci roka 2019, ale v druhej polovici tohto roka očakávame postupný pokles cien komodít a problémov s dodávkami materiálov," uviedol Wollmershäuser.