Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

IfW predpovedá Nemecku rast HDP o 0,5% v roku 2023 pre vysokú infláciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dôvodom je "tvrdohlavo vysoká" inflácia, ktorá znižuje kúpnu silu spotrebiteľov.

Kiel 15. marca (TASR) - Renomovaný nemecký ekonomický inštitút IfW v stredu mierne zlepšil svoju prognózu pre najväčšiu európsku ekonomiku v roku 2023. Uviedol však zároveň, že neočakáva jej výrazné oživenie. Dôvodom je "tvrdohlavo vysoká" inflácia, ktorá znižuje kúpnu silu spotrebiteľov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Odborníci z inštitútu zlepšili svoju prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka v roku 2023 na 0,5 % z 0,3 % v predchádzajúcej predpovedi. Nemecká vláda je pritom pesimistickejšia a predpovedá rast HDP v tomto roku len o 0,2 %. Pre rok 2024 inštitút revidoval tiež prognózu rastu mierne nahor na 1,4 % z 1,3 %.

"Nemecká ekonomika sa snaží dostať z energetickej krízy," uviedol IfW vo svojej jarnej predpovedi. "Ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine zastavili jej zotavovanie sa z pandémie ochorenia COVID-19 a výrazne znížili úroveň hrubého domáceho produktu."

Podľa IfW sa spotrebiteľské ceny v tomto roku zvýšia o 5,4 % a v roku 2024 o 2,1 %.

"Vysoká inflácia znižuje disponibilné príjmy domácností a vedie k poklesu súkromných spotrebiteľských výdavkov v aktuálnom roku," dodal IfW.