Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

INA Skalica zamestná každý rok okolo dvesto absolventov

Okrem toho INA spolupracuje a potom aj zamestnáva žiakov Strednej priemyselnej školy na Myjave, strojárov z Holíča a elektrikárov z Gbelov.

Skalica 21. septembra (TASR) – Výrobca a predajca ložísk INA Skalica, s. r. o., každoročne prijme do radov zamestnancov v priemere okolo 200 absolventov stredných a vysokých škôl. Závod má záujem rozširovať stavy zamestnancov práve o mladých ľudí, ktorí končia štúdium, preto im aj počas neho ponúka rôzne formy spolupráce.

"Pre stredoškolákov sú to napríklad výrobné praxe, pre vysokoškolákov priestor na vypracovanie diplomových prác a podobne," povedal pre TASR personálny riaditeľ závodu Ján Križánek. Podľa jeho vyjadrenia INA dlhodobo spolupracuje s viacerými školami technického zamerania, absolventi ktorých potom vo fabrike nájdu uplatnenie. "Máme dobrú spoluprácu s Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave a tiež jej Materiálovotechnologickou fakultou v Trnave," povedal Križánek. Absolventi vysokých škôl sa v INE uplatňujú na pozíciách technológ, konštruktér náradia a tiež ako vývojári konštrukcie. "Máme s nimi dobré skúsenosti. Ale v súvislosti s presúvaním vývoja v rámci koncernu k nám na Slovensko zisťujeme, že študenti technických škôl nie sú jazykovo vybavení na takej úrovni, ktorú potrebujeme. Tam by malo školstvo trochu pridať. My im potom poskytujeme možnosť skvalitniť znalosti v rámci závodu," povedal Križánek.

INA má, ako dodal, dlhoročné partnerstvo aj so Strednou odbornou školou strojníckou v Skalici. Odtiaľ do závodu prichádzajú mladí ľudia na pozície mechanik-nastavovač, obrábač kovov a ďalšie. Firma školu podporuje, dokonca sa zapája aj do náboru na základných školách pre štúdium na tejto strednej škole. "Má to svoje výsledky. Pred 14 rokmi, keď sme začali, sa za rok prihlásilo na strojnícku školu sedem detí, teraz je to každoročne okolo stovky. Je to vklad do budúcnosti," dodal Križánek.

Okrem toho INA spolupracuje a potom aj zamestnáva žiakov Strednej priemyselnej školy na Myjave, strojárov z Holíča a elektrikárov z Gbelov. "My máme záujem o absolventov z celého Slovenska, aj keď najviac ich je, samozrejme, z regiónu," povedal personálny riaditeľ.

V súčasnosti pracuje v závode 4480 zamestnancov, iba v septembri prijali 144 nových ľudí. S presunom vývoja do Skalice a rozšírením výroby sa počíta so zvýšením stavu pracovníkov na 4700 až 4800.

INA Skalica patrí do nemeckej skupiny INA-Schaeffler. Ide o jedného z najväčších svetových výrobcov valivých a klzných ložísk, ale aj komponentov do spaľovacích motorov a ďalších presných výrobkov.