Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Index cien potravín v decembri aj za celý rok 2020 vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Všetky hlavné kategórie, okrem cukru, si pritom minulý mesiac pripísali zisky.

Rím 7. januára (TASR) - Svetové ceny potravín v decembri vzrástli už siedmy mesiac po sebe. Všetky hlavné kategórie, okrem cukru, si pritom minulý mesiac pripísali zisky. Informovala o tom vo štvrtok Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index cien potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša obsahujúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, sa v decembri 2020 medzimesačne zvýšil na 107,5 bodu zo 105,2 bodu v novembri.

Novembrový výsledok bol pritom revidovaný smerom nahor z pôvodných 105 bodov.

Za celý rok 2020 dosiahol referenčný index v priemere 97,9 bodu, čo je trojročné maximum a nárast o 3,1 % oproti roku 2019. Stále je však o 25 % nižší oproti svojmu historickému maximu v roku 2011.

Ceny rastlinného oleja pokračovali aj v decembri v raste a stúpli o 4,7 % po prudkom zvýšení o vyše 14 % v novembri. Za celý rok 2020 vyskočil príslušný index o 19,1 %. Podľa FAO ceny tlačilo hore obmedzenie dodávok z hlavných krajín produkujúcich palmový olej. Ovplyvnil ich aj prudký nárast vývozných ciel v Indonézii. Ceny sójového oleja čiastočne podporili aj dlhodobé štrajky v Argentíne.

Index cien obilnín v decembri stúpol o 1,1 % a za celý rok 2020 o 6,6 %.

V decembri sa pritom zvýšili vývozné ceny pšenice, kukurice, ciroku a ryže pre obavy z horších podmienok na pestovanie a úrody v Severnej a Južnej Amerike a Rusku, uviedla FAO.

Index cien mliečnych výrobkov v poslednom mesiaci vlaňajška vzrástol o 3,2 %, ale za celý rok 2020 bol v priemere o 1 % nižší ako v roku 2019.

V decembri sa však zvýšili všetky zložky indexu v dôsledku silného globálneho dopytu po importe, ktorý vyvolali obavy zo suchšieho a teplejšieho počasia v Oceánii, ako aj vysoký interný dopyt v západnej Európe.

Index mäsa v decembri vzrástol o 1,7 % a za celý rok klesol o 4,5 %. Dôvodom bolo zdraženie hydiny v decembri, čiastočne v dôsledku ohnísk vtáčej chrípky v Európe. Ceny bravčového mäsa však mierne klesli. Prispelo k tomu aj pozastavenie nemeckého vývozu na ázijské trhy po prepuknutí afrického moru ošípaných.

Priemerné ceny cukru sa v decembri znížili o 0,6 %. Za celý rok 2020 však vzrástli o 1,1 %. Podľa FAO najnovšie údaje odrážajú nárast dovozu z Číny a zvýšený dopyt po rafinovanom cukre z Indonézie.

FAO v januári nevydala aktualizovanú predpoveď pre celosvetovú úrodu obilnín. Jej ďalší odhad sa očakáva vo februári.

Minulý mesiac FAO revidovala prognózu úrody obilnín smerom nadol, už tretí mesiac po sebe, na 2,742 miliardy ton z predchádzajúcich 2,75 miliardy ton.