Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Index daňovej spoľahlivosti od januára 2022 čakajú zmeny

Na snímke motorové vozidlo Finančnej správy na hraničnom priechode Bratislava - Berg. V Bratislave 17. júna 2018. Foto: TASR/Marko Erd

Žežulka spolu s daňovou sekciou predstavili konzultačnej rade pracovnú verziu jednotlivých kritérií, ktoré budú stanovené vyhláškou Ministerstva financií SR.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Index daňovej spoľahlivosti od januára budúceho roka čakajú zmeny. Prezident finančnej správy (FS) Jiří Žežulka ich pracovnú verziu v piatok (26. 11.) predstavil zástupcom daňových poradcov a komôr, ktorí sú súčasťou konzultačnej rady ako poradného orgánu prezidenta FS. Zúčastnení zástupcovia ocenili zámery projektu, ako aj zodpovedanie otázok k nastaveniu nových kritérií indexu.

Po novom bude index daňovej spoľahlivosti verejný, transparentný a hodnotiť sa bude aj plnenie ekonomických ukazovateľov. Okrem toho budú mať daňové subjekty aj možnosť podať opravný prostriedok-námietku.

Žežulka spolu s daňovou sekciou predstavili konzultačnej rade pracovnú verziu jednotlivých kritérií, ktoré budú stanovené vyhláškou Ministerstva financií SR. Detailné a transparentné kritériá budú zverejnené na portáli FS. Zverejnia sa tak, aby daňový subjekt dokázal sám identifikovať podľa počtu bodov priradených k jednotlivým porušeniam svoj typ indexu. Ak daňový subjekt zistí prípadnú nekorektnosť v oznámených porušeniach právnych predpisov, bude môcť podať námietku. Následne FS vypracuje zoznam daňových subjektov s uvedením prideleného indexu.

FS bude o všetkých zmenách včas informovať aj v rámci komunikačnej kampane. "Som rád, že sme dostali pochvalu, ďakujem za konštruktívny prístup a verím, že nastavená spolupráca bude naďalej pokračovať. Finančná správa nechce a nebude sankcionovať banálne porušenia zákona tak, aby napríklad za oneskorené podania daňových priznaní o tri dni bolo zhoršené hodnotenie daňového subjektu," ubezpečil na stretnutí Žežulka.

Konzultačná rada je poradným orgánom prezidenta FS a jej úlohou je vytvoriť platformu pre diskusiu, hľadanie riešení a dohody medzi vedením FS a predstaviteľmi odborných inštitúcií pri príprave dôležitých rozhodnutí. FS pripravuje k zmenám pri indexe aj informačnú kampaň.