Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Index realitného zdravia bol na začiatku pandémie najhorší od 2013

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu nie je optimistický ani výhľad na vstup do roku 2021.

Bratislava 25. januára (TASR) – Index realitného zdravia, ktorý hodnotí situáciu na trhu nehnuteľností z pohľadu realitných kancelárií, dosahoval začiatkom pandémie nového koronavírusu v marci minulého roka najhoršie výsledky od roku 2013. Na stupnici od 1 – 5 dosiahol v marci 2020 známku 3,7, pričom priemer sa už od roku 2016 stabilne pohyboval okolo hodnoty 2,5. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre portál Nehnuteľnosti.sk pripravila Agentúra pre marketingový výskum trhu, reklamy a médií AKO.

Skok spôsobil podľa portálu jarný lockdown, ktorý obmedzil aj fungovanie realitných kancelárií. Nebolo možné realizovať obhliadky nehnuteľností a záujemcovia o predaj či kúpu vyčkávali, aký bude ďalší vývoj. "Veľký záujem o kúpu nehnuteľností na jar pretrvával a trvá dodnes. Realitní makléri si uvedomovali, že je potrebné len prečkať krízu," myslia si analytici portálu a dodávajú, že v apríli 2020 tvrdilo 78 % realitných maklérov, že vydržia bez ekonomických problémov fungovať ešte najmenej tri mesiace.

V lete sa realitný trh postupne spamätával, v júli dosiahol index realitného zdravia hodnotu 2,66 a v auguste 2,63, čím sa blížil k dlhodobému priemeru. "Situáciu v auguste 2020 hodnotilo pozitívne až 56 % opýtaných realitných kancelárií a taký istý podiel z nich očakáva aj zlepšenie v ďalšom období," podotkli analytici.

Druhá vlna pandémie však situáciu na realitnom trhu znovu zhoršila. "Na jeseň bol dopyt po nehnuteľnostiach stále vyšší ako ponuka a úroky úverov na bývanie sa posunuli pod jedno percento, zdravotné a finančné dôsledky zhoršujúcej sa pandemickej situácie však spôsobili pokles rozvoja realitného trhu. V novembri 2020 očakávalo negatívny vývoj 40 % realitných kancelárií," dodávajú analytici.

Podľa prieskumu nie je optimistický ani výhľad na vstup do roku 2021. V decembri 2020 sa totiž index opäť zhoršil na 3,04, čo predstavuje tretiu najhoršiu hodnotu v histórii meraní. Index za január smeruje k hodnote 3,23.

"Nálada je už tradične horšia v bratislavskom regióne, v ktorom prebieha najviac transakcií, ale zároveň je na vonkajšie vplyvy aj najcitlivejší," podotkli analytici. Respondenti v tomto regióne hodnotia december 2020 na 3,18 s výhľadom na zhoršenie na 3,33. Zvyšok Slovenska je optimistickejší, tu dosiahol index hodnotu 2,8 s výhľadom na zlepšenie na 2,04.