Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Index realitného zdravia prekonal rekord, odborníci sú opatrní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár však upozornil, že najmä v Bratislave a Košiciach sa predáva takmer všetko.

Bratislava 24. mája (TASR) – Realitné kancelárie pôsobiace na Slovensku boli pri hodnotení obchodovania na trhu s nehnuteľnosťami v uplynulých týždňoch optimistické. Index realitného zdravia (IRZ), ktorý zostavuje Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), v apríli dosiahol hodnotu 2,38 a pokoril tak doterajší rekord z minulého roka.

Doteraz rekordnú hodnotu 2,39 zo septembra 2015 prekonal aprílový index o 0,01 bodu a oproti marcu tohto roka (2,48) sa zlepšil o 0,1 bodu. „V rámci histórie merania IRZ predstavuje zlepšenie o desatinu významný skok. Dôležité je zistenie, že hodnoty indexu sa od februárových 2- kontinuálne zlepšujú smerom k známke 2,“ zhodnotil prezident NARKS Ján Palenčár.

Výhľad Indexu realitného zdravia na máj je 2,22 a od začiatku merania je to druhá najlepšia známka. Prognózu 2,13 v auguste 2013 však Palenčár označil za v tom čase príliš optimistickú. Vzhľadom na pomerne presné predpovede tvorcov indexu v ostatnom polroku podľa neho rekordný apríl nemusí byť neprekonateľný.

Asociácia konštatovala, že vývoj IRZ od začiatku roka dáva priestor pre optimizmus v nazeraní na oživenie obchodovania na slovenskom realitnom trhu. Významné zlepšenie jeho hodnotenia pripisuje väčšej dostupnosti nového bývania vďaka lacnejším hypoúverom a lepšej finančnej situácii záujemcov či mierne rastúcim cenám bývania signalizujúcim zvýšený dopyt.

Palenčár však upozornil, že niektorí profesionáli zostávajú opatrní napriek tomu, že najmä v Bratislave a Košiciach sa predáva takmer všetko. „Skúsenosti z minulosti stále desia. Strach z prehriatia trhu už asi navždy bude brzdiť nadsadené očakávania. A to je dobré,“ domnieva sa.

Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní tak pre realitných profesionálov, ako aj pre verejnosť so záujmom o reality.