Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Indexy S&P 500 a Nasdaq vzrástli na nové tohtoročné maximá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem správy o dohode medzi Teslou a General Motors akcie nahor ťahajú aj očakávania, že americká centrálna banka na svojom zasadnutí preruší zvyšovanie úrokových sadzieb.

New York 9. júna (TASR) - Indexy na newyorskej burze vyskočili v piatok na nové tohtoročné maximá. Náladu investorov podporili najmä informácie o spolupráci amerického výrobcu elektromobilov Tesla s automobilkou General Motors. Trhy však zároveň čakajú na údaje o inflácii v USA a zasadnutie americkej centrálnej banky na budúci týždeň. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Akcie Tesly vzrástli o 5,7 % a akcie General Motors zaznamenali rast o 3,8 % po informáciách, že Tesla sa rozhodla otvoriť svoju sieť nabíjacích staníc Supercharger pre elektromobily automobilky General Motors. Na začiatku piatkového obchodovania dosiahol hlavný index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average 33.890,46 bodu. To predstavuje rast o 56,85 bodu (0,17 %). Širší index burzy S&P 500 vzrástol o 19,56 bodu (0,47 %) na 4313,49 bodu. Technologický index Nasdaq Composite zaznamenal rast o 122,32 bodu (0,92 %) na 13.360,85 bodu.

Okrem správy o dohode medzi Teslou a General Motors akcie nahor ťahajú aj očakávania, že americká centrálna banka (Fed) na svojom júnovom zasadnutí preruší zvyšovanie úrokových sadzieb. Obchodníci na 72 % predpokladajú, že Fed na záver zasadnutia, ktoré sa uskutoční 13. a 14. júna, rozhodne o ponechaní kľúčovej úrokovej sadzby v pásme 5 % až 5,25 %. O postupe Fedu v ďalších mesiacoch veľa napovedia údaje o vývoji inflácie v USA za máj, ktoré budú zverejnené v utorok 13. júna.