Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

India požaduje, aby jej Rusko znížilo cenu ropy pod 70 USD za barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na porovnanie, cena európskej referenčnej severomorskej ropnej zmesi Brent sa v stredu podvečer pohybovala nad 108 USD za barel.

Naí Dillí/New York 4. mája (TASR) - India požaduje od Ruska väčšie zľavy na ropu ako kompenzáciu rizík spojených s jej nákupom. Rusko totiž s pritvrdzovaním západných sankcií pre vojnu na Ukrajine čoraz ťažšie hľadá jej odberateľov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

India podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou v rámci rozhovorov na vysokej úrovni s Ruskom požaduje zníženie ceny za ruskú ropu pod 70 USD (66,47 eura) za barel (159 litrov). Výrazná zľava má vykompenzovať dodatočné prekážky spojené s dovozom ruskej ropy, ako sú napríklad problémy pri zabezpečení financovania týchto nákupov.

Na porovnanie, cena európskej referenčnej severomorskej ropnej zmesi Brent sa v stredu podvečer pohybovala nad 108 USD za barel.

India, ktorá pokrýva importom viac než 85 % svojej spotreby ropy a je jej tretím najväčším svetovým dovozcom, patrí medzi niekoľko posledných kupcov ruskej ropy. Štátne a súkromné indické rafinérie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nakúpili viac ako 40 miliónov barelov ruskej ropy, čo je o 20 % viac ako za celý rok 2021. Prudký pokles európskeho záujmu spôsobuje veľký tlak na ruský ropný priemysel, ktorého produkcia tento rok podľa vládnej prognózy padne o 17 %.

Sankcie sa síce netýkajú indických nákupov ruskej ropy, ale sprísňovanie medzinárodných reštrikcií v oblastiach, ako je námorné poistenie, a tlak na Indiu zo strany USA komplikujú tieto obchody. Indický premiér Naréndra Módí zatiaľ odoláva západným výzvam, aby obmedzil vzťahy s Moskvou, keďže jeho krajina sa môže dostať k rope s výraznou zľavou. India je tiež vysoko závislá od dovozu ruských zbraní.