Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

India uvoľnila svoje environmentálne pravidlá, zvýši produkciu uhlia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Banícke zariadenia môžu teraz zvýšiť svoju produkciu o desať percent bez toho, aby museli najprv vypracovať nové štúdie o vplyve na životné prostredie, priblížilo ministerstvo.

Naí Dillí 11. mája (TASR) - India dočasne uvoľnila svoje environmentálne pravidlá pre uhoľné bane s cieľom zvýšiť ich produkciu. Dôvodom je zvýšený dopyt po elektrine, vyvolaný neustávajúcimi a úmornými horúčavami, ktoré subkontinent sužujú už niekoľko týždňov. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Viac ako dve tretiny elektrickej energie spotrebovanej v Indii pochádza z uhoľných elektrární, ktorých prevádzka prispieva ku klimatickým zmenám vedúcim k čoraz extrémnejším horúčavám, približuje AFP.

Indii pre zvýšený dopyt aktuálne chýba 25 miliónov ton uhlia, a to práve v čase, keď cena tohto fosílneho paliva prudko stúpla. Tamojšie ministerstvo pre životné prostredie vydalo 7. mája vyhlášku, v ktorej udelilo "špeciálnu výnimku" pre ministerstvo pre uhoľný priemysel, aby mohli bane navýšiť svoju ťažbu.

Banícke zariadenia môžu teraz zvýšiť svoju produkciu o desať percent bez toho, aby museli najprv vypracovať nové štúdie o vplyve na životné prostredie, priblížilo ministerstvo.

Vláda v Naí Dillí navyše minulý týždeň spustila nový program, v rámci ktorého plánuje prenajať štátom vlastnené uhoľné šachty súkromným spoločnostiam, pričom im sľubuje rýchly schvaľovací proces.

India spotrebuje každoročne miliardu ton uhlia. Domáce bane v uplynulom fiškálnom roku (do konca marca) vyťažili 777 miliónov ton tohto fosílneho paliva. Zvyšok bol dovezený z Indonézie, Austrálie či Juhoafrickej republiky. Vláda tvrdí, že pre úspešnú obnovu po koronavírusovej pandémii musí v nasledujúcich dvoch rokoch zvýšiť svoju domácu produkciu uhlia na 1,2 miliardy ton. Ministerstvo pre uhoľný priemysel navyše predpokladá, že domáci dopyt po tomto palive sa do roku 2040 zdvojnásobí.

Indii podľa odborníkov hrozí, že v dôsledku zvýšenej ťažby uhlia nedodrží svoj záväzok z klimatického summitu OSN (COP26) v škótskom Glasgowe, že do roku 2030 pokryje 50 percent svojho domáceho dopytu po elektrine z obnoviteľných zdrojov.

Príslušné úrady v apríli informovali, že predošlý mesiac bol najhorúcejším marcom v Indii od začiatku vedenia záznamov. Intenzívne horúčavy nie sú v južnej Ázii nezvyčajné, ale tento rok prišli priskoro. Väčšinou takéto vysoké teploty nastanú až v máji alebo júni, vysvetľuje agentúra DPA.