Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

INEKO: V súťažiach NDS na výstavbu diaľnic hrozí predraženie

Ilustračné foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Diaľničiari si podľa inštitútu nechali predložiť ponuky uchádzačov v troch tendroch v približne rovnakom čase, čiže len v rozmedzí dvoch týždňov.

Bratislava 20. júna (TASR) - V ešte neuzatvorených súťažiach Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na výstavbu diaľnic hrozí podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) predraženie. Diaľničiari si totiž podľa inštitútu nechali predložiť ponuky uchádzačov v troch tendroch v približne rovnakom čase, čiže len v rozmedzí dvoch týždňov.

Tým sa podľa analytikov obmedzila súťaž a hrozí, že NDS dve stavby výrazne preplatí. "Ani veľké stavebné firmy nemajú kapacity na to, aby v rovnakom čase oceňovali zároveň tri náročné diaľničné stavby," argumentoval analytik INEKO Ján Kovalčík. Časová kolízia tendrov vedie podľa jeho slov k zníženiu počtu súťažiacich a aj k zníženiu kvality a výhodnosti predložených ponúk.

Ide o súťaže na výstavbu úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec, diaľnice D1 Prešov, západ - Prešov, juh a diaľnice D1 Budimír - Bidovce.

Pri takomto postupe NDS možno podľa INEKO považovať za úspech, že v jednom z tendrov sa nakoniec predsa súťažilo. "Ďalšie dva tendre možno považovať za zmarené, a to s výrazným prispením síce legálneho ale inak nevhodného, až trestuhodného postupu obstarávateľa," dodal Kovalčík.

NDS dostala totiž v dvoch súťažiach, na úsek D3 Čadca, Bukov - Švrčinovec a na úsek D1 Prešov, západ - Prešov, juh len po tri ponuky, a to od rovnakých konzorcií. "Navyše, v podobnej hodnote. Všetky sa vtesnali do rozpätia 3 %, respektíve 4 %, čo je na takýchto stavbách mimoriadne neobvyklé," dodal analytik.

Podľa inštitútu to indikuje, že sa mohlo súťažiť len naoko. "Obzvlášť, keď z konzorcií silných hráčov Eurovia-Doprastav-Metrostav a Strabag-PORR-Hochtief dalo každé najnižšiu ponuku na jednu zo stavieb," opísalo INEKO.

V tretej súťaži na úsek D1 Budimír - Bidovce bolo podľa inštitútu päť ponúk, a to opakujúce sa tri konzorciá a ešte dvaja ďalší uchádzači. "V tomto prípade je najnižšia ponuka celých 22 % pod najvyššou," vyčíslil Kovalčík.

Podľa neho je vysoko pravdepodobné, že NDS mohla dostať výrazne nižšie ponuky aj na ostatné dva úseky. "Stačilo by súťaže vyhlasovať postupne, s odstupom aspoň dvoch mesiacov. Aby sa viac firiem mohlo uchádzať o každú zo zákaziek," dodal.

INEKO pritom odhaduje, že zopakovanie súťaží na stavby D1 a D3 v Prešove a Čadci môže oproti aktuálnym ponukám ceny podstatne znížiť. "Ak by to prinieslo najnižšie ponuky 22 % pod úrovňou najvyšších už predložených ponúk, ušetrilo by sa vyše 114 miliónov eur," odhadol Kovalčík. Za takúto sumu by sa dalo podľa neho opraviť približne 500 kilometrov (km) rozbitých ciest I. triedy alebo postaviť 10 až 15 km novej rýchlostnej cesty R3 na Orave či R2 na juhu stredného Slovenska v polovičnom profile.

Hovorkyňa NDS Michaela Michalová pripomenula, že tri diaľničné tendre vyhlasovalo ešte bývalé vedenie diaľničnej spoločnosti. "Nové vedenie NDS kladie dôraz na transparentnosť a efektívnosť. Sústreďujeme sa na to, aby NDS nakladala s peniazmi hospodárne, efektívne a transparentne," zdôraznila v reakcii Michalová.

Dôkazom transparentného prístupu je podľa nej aj to, že NDS po prvýkrát otvárala cenové ponuky na tieto tri diaľničné stavby za účasti médií. "V súčasnosti cenové ponuky vyhodnocuje komisia, o záveroch budeme verejnosť informovať," avizovala. Vyhodnocovanie ponúk je neverejné, a preto môže NDS podľa jej slov len konštatovať, že boli otvorené obálky časti Kritériá a momentálne prebieha ich vyhodnotenie.