Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

INESS: Európsky balík peňazí vytvorí priestor na plytvanie a korupciu

Foto: deutschebank.ge

Únia predstavila najväčší rozpočet histórie, prvýkrát vydáva vlastný dlh, prvý raz zavádza vlastné dane.

Bratislava 22. júla (TASR) – Balík európskych zdrojov, na ktorom sa v utorok (21. 7.) dohodli lídri krajín Európskej únie (EÚ), bude splácať celá jedna generácia Európanov. Zároveň vytvoria obrovský priestor na plytvanie a korupciu. Upozornil na to analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

Skonštatoval, že Únia predstavila najväčší rozpočet histórie, prvýkrát vydáva vlastný dlh, prvý raz zavádza vlastné dane. "EÚ definitívne potvrdila trend, že rozpočtovo zodpovedné krajiny doplácajú na krajiny, ktoré dekády svojimi zdrojmi plytvali," poznamenal pre TASR.

Poukázal na to, že nejde o žiadne peniaze zadarmo, ale zdroje, ktoré ubudnú z vreciek ľudí a o použití ktorých budú rozhodovať politici. Navyše tým podľa analytika vznikne priestor na plytvanie, ale aj korupciu. "Poškodia konkurenčné prostredie, mnohým podnikateľom sa viac oplatí bojovať o tieto fondy než o zákazníkov," podotkol.

Lídri EÚ dosiahli na mimoriadnom summite v Bruseli v utorok nadránom dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii koronavírusu a o rozpočte Únie na obdobie rokov 2021 – 2027. Súhlasili s fondom obnovy po pandémii vo výške 750 miliárd eur, ktoré si vo forme nenávratných grantov a výhodných pôžičiek rozdelia krajiny tvrdo zasiahnuté pandémiou. Okrem toho lídri dosiahli aj dohodu o sedemročnom rozpočte EÚ vo výške jedného bilióna eur.