Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

INESS: Nový jadrový zdroj je mimoriadne rizikový ekonomický projekt

Podľa analytika inštitútu vybudovanie ďalšieho obrovského zdroja môže tak viesť k rozsiahlym prebytkom elektriny na Slovensku v čase, keď okolité štáty budú v podobnej situácii.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Vláda SR výkupom pozemkov potvrdila úmysel získať pre Slovensko tretiu jadrovú elektráreň. Poskytnutie garantovaných výkupných cien elektriny, o ktorých sa v súvislosti s Novým jadrovým zdrojom (NJZ) hovorí, predstavuje však pre spotrebiteľov elektriny výrazné riziko. Uviedol to na dnešnom seminári Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) jeho analytik Martin Vlachynský.

"Tretiu jadrovú elektráreň na Slovensku považujeme za mimoriadne rizikový ekonomický projekt. Je prakticky isté, že v prípade výstavby jadrovej elektrárne investor dostane nejaký druh garancií. Je totiž úplne nereálne, aby pri súčasných podmienkach akýkoľvek väčší investor dal do NJZ len svoje prostriedky bez nejakých záruk. Najčastejšie sa hovorí o dotovaných výkupných cenách, ktoré by sa mali podľa nepotvrdených informácií pohybovať na úrovni 70 eur za megawatthodinu silovej elektriny z tejto elektrárne," spresnil.

Vysoká rizikovosť elektrárne vychádza podľa neho zo samotnej ekonomickej charakteristiky jadrových elektrární, ako aj z aktuálnej situácie pri spotrebe elektrickej energie na Slovensku. "Jadrové elektrárne sú špecifické tým, že sú spomedzi energetických zdrojov najnáročnejšie na vstupný kapitál a najmenej náročné na následné variabilné náklady. Na začiatku sú potrebné teda obrovské výdavky na postavenie elektrárne. Počas jej činnosti výdavky na palivo a údržbu sú oveľa nižšie," upozornil.

Pri úvahe o ekonomickej zmysluplnosti výstavby jadrovej elektrárne musí byť podľa Vlachynského dostupná nízka diskontná sadzba na kapitál, ďalej čo najstabilnejší dopyt po elektrine, ako aj dostatočne dlhý čas životnosti elektrárne potrebný pre dosiahnutie rentability.

Všetky doterajšie prognózy rastu spotreby elektrickej energie v SR sa podľa neho však ukázali ako systematicky vysoko nadhodnotené. Vybudovanie ďalšieho obrovského zdroja môže tak viesť k rozsiahlym prebytkom elektriny na Slovensku v čase, keď okolité štáty budú v podobnej situácii. "Bez šance na jej rentabilné umiestnenie môže tak celý projekt spôsobiť zdraženie každej MWh elektrickej energie koncovému užívateľovi o 8,60 eura, čo je suma porovnateľná s toľko kritizovaným zdražením, ktoré prinieslo zapájanie dotovaných obnoviteľných zdrojov energie," dodal.