Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa by mala občanov informovať o rizikách 1. piliera

Foto: Tablet.tv

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) zaslal otvorený list generálnemu riaditeľovi Sociálnej poisťovne (SP) Dušanovi Muňkovi a ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD).

Bratislava 23. apríla (TASR) - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) zaslal otvorený list generálnemu riaditeľovi Sociálnej poisťovne (SP) Dušanovi Muňkovi a ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD).

INESS v ňom vyzýva SP, aby informovala občanov, ktorí si sporia v 2. pilieri, nielen o dôvodoch pre vystúpenie z neho, ale aj o situácii v 1. pilieri. "Prvý pilier je pritom deficitný a ani jeho prijatá reforma nedokáže eliminovať dôsledky starnutia," uviedol inštitút.

Všetci sporitelia, ktorí sú v 2. pilieri, dostali od SP list, ktorý im má pomôcť rozhodnúť sa, či v 2. pilieri zostanú, alebo z neho vystúpia. Podľa inštitútu ale poisťovňa občanov neinformovala o problémoch a rizikách 1. piliera.

INESS totiž dlhodobo upozorňuje na to, že 1. pilier vypláca starobné dôchodky len za cenu zadlžovania štátu. "Ani prijatá reforma, ktorej účinnosť bola z politických dôvodov odsunutá za volebný rok, deficity neodstráni, zmierni len ich nárast. Nie sme rozhodne jediní, ktorí tvrdia, že 1. pilier v dnešnej podobe nie je večný a bude sa meniť," konštatoval INESS.

Podľa inštitútu je takmer isté, že dôchodky z 1. piliera nebudú v budúcnosti tak štedré ako v súčasnosti. Táto informácia je preto kľúčová a sporitelia by mali o nej vedieť. V liste, ktorý dostali sporitelia od SP, však tieto informácie podľa inštitútu chýbajú. "Z tohto dôvodu sme pripravili text, ktorý objektívne informuje o situácii v 1. pilieri a podľa nášho názoru by mal byť súčasťou ďalšieho listu, prípadne inej komunikácie poisťovne so sporiteľmi v čase otvorenia 2. piliera," priblížil INESS s tým, že všetci sporitelia by mali vedieť, že do 2. piliera ide približne šestina z odvodov, ktoré sú použité na výplatu starobných dôchodkov.