Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

INESS: SR si v Indexe pestúnskeho štátu 2023 polepšila o dve miesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Posun Slovenska je podľa analytika možné pripísať pretrvávajúcemu liberálnemu prístupu krajiny k regulácii životného štýlu.

Bratislava 9. júna (TASR) – Slovensko si v indexe regulácií možností voľby spotrebiteľov v tomto roku polepšilo o dve priečky a kleslo na 25. miesto z 30 posudzovaných krajín, pričom nižšia pozícia znamená viac slobody spotrebiteľov. V takzvanom Indexe pestúnskeho štátu obhájilo svoje miesto ako najslobodnejšia krajina v Európe Nemecko. Česko a Taliansko sa umiestnili tesne za ním, pokiaľ ide o liberálny prístup k voľbe životného štýlu svojich občanov. V piatok o tom informoval Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

Index pestúnskeho štátu je rebríček najlepších a najhorších európskych krajín na konzumáciu jedla, pitia, fajčenia a vapovania, ktorý pomocou bodového systému hodnotí 30 krajín v štyroch kategóriách - potraviny a nealkoholické nápoje, alkohol, elektronické cigarety, tabak. Index zostavuje združenie think tankov Epicenter, INESS je členom tohto združenia a prispieva do Indexu za Slovensko.

"V najnovšom vydaní indexu pozorujeme, že viaceré vlády rozšírili regulácie možností voľby spotrebiteľov. Pribudli nové dane na potraviny, alkohol či obmedzenia ich spotreby," uviedol analytik INESS Radovan Ďurana. Posun Slovenska je podľa neho možné pripísať pretrvávajúcemu liberálnemu prístupu krajiny k regulácii životného štýlu. "Slovensko nezaviedlo ďalšiu daň z hriechu (spotrebnú daň) na náplne elektronických cigariet či sladené nápoje. Je však dôležité poznamenať, že trend rastúceho paternalizmu, pozorovaný v celej Európe, otvára dvere postupnému nárastu pestúnskeho etatizmu aj na Slovensku," upozornil Ďurana.

Nový prírastok v indexe, Turecko, je v súčasnosti najmenej slobodnou krajinou v Európe, pokiaľ ide o zákazy, zdaňovanie a reguláciu spotreby potravín a nealkoholických nápojov, alkoholu, tabaku a elektronických cigariet. Nórsko a Litva obsadili druhé a tretie najhoršie miesto v tohtoročnom Indexe.

Existujú len ojedinelé príklady zvrátenia politík "pestúnskeho štátu", ako je napríklad zrušenie dane na sladké potraviny a nápoje v Nórsku. Celkový trend v Európe podľa Ďuranu smeruje k väčšej regulácii a vládnym zásahom. "A to aj napriek analýzam, ktoré poukazujú na minimálny prínos opatrení ´pestúnskeho štátu´ na zlepšenie zdravotných výsledkov občanov," dodal analytik.