Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

INESS: Zložitosť zákonov patrí medzi najväčšie problémy pri podnikaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tvrdí to na základe svojej štúdie, kde sa v oblastiach podnikateľské prostredie, zdravotníctvo a školstvo analyzovalo desať najvýznamnejších zákonov.

Bratislava 17. januára (TASR) - Zložitosť administratívnych procesov a rýchlo sa meniaca legislatíva sú podľa inštitútu INESS najväčšími problémami pri podnikaní na Slovensku. Tvrdí to na základe svojej štúdie, kde sa v oblastiach podnikateľské prostredie, zdravotníctvo a školstvo analyzovalo desať najvýznamnejších zákonov. Sledované boli ukazovatele počet slov a priemerná dĺžka viet.

"Posledných sedem slovenských vlád vrátane súčasnej vo svojich programových vyhláseniach deklarovali úsilie o 'stabilizáciu podnikateľského prostredia', založenú najmä na 'odstraňovaní neprimeranej administratívnej záťaže'. Zaväzovali sa reformovať byrokraciu, znížiť počet regulácií, zlepšiť podnikateľské prostredie, či tvoriť zákony pre ľudí," uviedol inštitút.

Celkovo však podľa INESS v oblasti podnikateľského prostredia, zdravotníctva a školstva dochádza k systematickému znižovaniu zrozumiteľnosti legislatívy.

"Zložité a dlhé zákony sú prekážkou podnikania, aj keby z nich vyplývalo minimum byrokratických povinností. Podnikatelia musia každoročne čítať dlhšie a dlhšie zákony, aby vyhoveli všetkým zákonným podmienkam," dodal INESS.

Kľúčové zákony však podľa inštitútu majú stovky strán, pričom počet slov niektorých analyzovaných zákonov sa za sledované obdobie viac ako zdvojnásobil.

"Obchodný zákonník je najdlhším analyzovaným zákonom z pohľadu počtu slov, keď v roku 2023 dosiahol 106.668 slov. Za sledované obdobie narástol približne na dvojnásobok. Spomedzi všetkých zákonov najvýznamnejší rast počtu slov od jeho vyhlásenia do roku 2023 nastal v prípade zákona o DPH. Ten narástol z 22.604 slov v roku 2004 na 62.899 slov v roku 2023. V roku 2020 dokonca zákon o DPH predbehol v počte slov aj Zákonník práce," poukázal INESS.